Mikko: Moldova üldvalimised demokraatia proovikivi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Mikko.
Marianne Mikko. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Euroopa Parlamendi liige Marianne Mikko esines täna Brüsselis toimunud Moldova ja Euroopa Liidu vahelistele suhetele keskendunud konverentsil.


Euroopa Parlamendi Molodva delegatsiooni juht Mikko rõhutas oma sõnavõtus Moldovas peagi toimuvate üldvalimiste tähtsust edasises suhtluses Euroopa Liiduga, teatas Marianne Mikko pressiesindaja.

«Europarlament jälgib Moldova parlamendivalimisi kõrgendatud tähelepanuga,» ütles Mikko. «Euroopalt senisest mahukamat koostööd ootav Moldova peab tõestama, et demokraatia ei ole näitemäng, vaid tegelikkus,» oli Mikko otsekohene.

Marianne Mikko sõnul on Moldova vajadus demokraatia toimimist tõestada seda suurem, et euroliit toetab sel eelarveperioodil Moldova demokratiseerumist enam kui 3 miljardi krooniga.

Vabad ja demokraatlikud valimised on Mikko arvates Moldova võimalus näidata valmisolekut mahukamaks koostööleppeks Euroopa Liiduga.

«Olen seisukohal, et Euroopa on Moldovale avatud vaid juhul, kui saame vastutasuks kindluse, et riik järgib euroopalikke põhimõtteid,» oli Mikko kriiitline. «Demokraatia on asendamatu. Euroopa Parlament ei tee selles küsimuses hinnaalandusi,» toonitas Marianne Mikko.

Moldova üldvalimised toimuvad 2009 aasta märtsis. Euroopa Parlament on korduvalt kritiseerinud Moldova võimude otsust tõsta valimiskünnist 6 protsendini, kuna see ohustab opositisiooniliste jõudude pääsemist parlamenti.

Euroopa Liidu ja Moldova edasise koostöö süvendamise konverentsil esinesid teiste seas Moldova eriesindaja Euroopa Liidus Kálmán Mizsei, Euroopa Parlamendi kaasaegne väliskomisjoni juht Elmar Brok ning Euroopa Komisjoni tippametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles