Europarlament muutis ELi välispiiriagentuuri Frontex volitusi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu piirivalveameti Frontex töötajad kammivad läbi põõsastikku Kreeka-Türgi piiril.
Euroopa Liidu piirivalveameti Frontex töötajad kammivad läbi põõsastikku Kreeka-Türgi piiril. Foto: SCANPIX

2004. aastal loodud Euroopa Liidu välispiiriagentuur Frontex peab ametisse määrama põhiõiguste järelvalveametniku, et tagada oma tegevuses inimõiguste järgimine vastavalt agentuuri mandaadi muudatustele, mille poolt Euroopa Parlament täna hääletas.

Frontex saab samuti õiguse osta või rentida omavahendeid ning seeläbi väheneb agentuuri otsesõltuvus liikmesriikide panusest, teatas europarlamendi pressiesindaja.

Frontexi volituste muudatusettepanekud võeti vastu 431 poolt, 49 vastu ja 48 erapooletu häälega.

Parlamendi üheks oluliseks saavutuseks muudatusettepanekute läbiviimisel oli Frontexile kinnitatud nõue järgida igakülgselt inimõigusi. Saadikute ettepanekul tuleb agentuuril määrata ametisse põhiõiguste ametnik ning luua põhiõiguste nõuandefoorum, kelle ülesandeks on agentuuri haldusnõukogu abistamine. Nõuandefoorumis osalevad Euroopa varjupaigaküsimuste tugiameti, põhiõiguste ameti, ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti ja asjakohaste kodanikuühenduste esindajaid.

«See on kõige olulisem muudatus seadusesse, millega 2004. aastal loodi Frontex, ning mille üle tunneme suurt heameelt. Agentuuri esimese kuue aasta tegevuse hinnangu põhjal arvame, et seda tuleb tugevdada ja tõhusamaks muuta,» ütles raportöör Simon Busuttil hääletusele eelnenud arutelul.

Uute reeglite järgi võib Frontexi ühisoperatsioone katkestada või lõpetada juhul kui tuvastatakse põhiõiguste rikkumisi. Agentuuri ülesannete hulka kuulub liikmesriikide abistamine olukordades, kus vajatakse humanitaarhädaabi või merel toimuvat päästetegevust.

Agentuuril on õigus osta või rentida tehnilisi vahendeid nagu autod või helikopterid. Seeläbi väheneb agentuuri sõltuvus liikmesriikide otsesest panusest. Uued reeglid näevad ette agentuuri ja liikmesriikide vahel igal aastal peetavaid läbirääkimisi, kus lepitakse kokku konkreetne tehnika ja piirivalvurite arv lähetamiseks agentuuri teenistusse eelseisvaks aastaks.

Euroopa piirivalverühmad luuakse seniste kiirreageerimisrühmade ja Frontexi ühiste toetusrühmade asemel. Need hakkavad koosnema liikmesriikide piirivalvuritest, keda riigid lähetavad ühisoperatsioonidele.

Niipea kui nõukogu uue määruse vastu võtab, jõustub see 20 päeva pärast avaldamist Euroopa Liidu Teatajas. Uued reeglid rakenduvad seega 2011. aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles