Laar moodustas uue kaitseväe juhataja leidmiseks komisjoni

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult eelmine kaitseminister Jaak Aaviksoo, kaitseväe juhataja Ants Laaneots, kaitseväe peastaabi eelmine ülem Neeme Väli ning praegune ülem Riho Terras.
Vasakult eelmine kaitseminister Jaak Aaviksoo, kaitseväe juhataja Ants Laaneots, kaitseväe peastaabi eelmine ülem Neeme Väli ning praegune ülem Riho Terras. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseminister Mart Laar moodustas täna nõuandva komisjoni, mis peab ministrile esitama omapoolse soovituse uue kaitseväe juhataja kandidaadi leidmiseks.

Komisjon peab 26. septembriks esitama kaitseministrile omapoolse soovituse uue kaitseväe juhataja kandidaadi osas, kes vahetaks välja aasta lõpus ametist lahkuva kindral Ants Laaneotsa, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Vastavalt rahuaja riigikaitse seadusele nimetab kaitseväe juhataja ametisse valitsus kaitseministri ettepanekul.

Komisjoni koosseisu kuuluvad kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran, praegune kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots, Teabeameti peadirektor Rainer Saks, kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsleri kohusetäitja Jonatan Vseviov ning kaitseministeeriumi nõunik reservkindralleitnant Johannes Kert.

Kaitseminister Laari sõnul on senise 20 aasta jooksul Eestis puudunud selged paikapandud kriteeriumid, millele kaitseväe juhataja kandidaadid vastama peavad. «Loodan, et seekordne kaitseväe juhataja leidmise protsess ning kandidaatidele esitatavad nõudmised muutuvad edaspidi rutiinseks tavaks,» ütles Laar.

«Kaitseväelased, kelle seast komisjon uue kaitseväe juhataja kandidaadi peab leidma, on kõik tegevteenistuses olevad kõrgemad ohvitserid, kaitseväe peastaabi ülem ja väeliikide ülemad ning Eesti sõjaline esindaja NATO juures,» ütles kaitseminister Laar.

«Samuti peavad järgmisel kaitseväe juhatajal olema laialdased teadmised Eesti julgeolekupoliitikast ja selle kujundamisest ning Kaitseväest ja sõjalise kaitse korraldusest, samuti rahvusvahelise töö kogemus mõnest rahvusvahelisest staabist või välismissioonilt,» ütles kaitseminister.

Praeguse kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneotsa viieaastane ametiaeg lõpeb selle aasta detsembris.

Ajakirjandus on juba mõnda aega olnud veendumusel, et uueks kaitseväe juhatajaks saab pärast Laaneotsa ametiaja lõppu endine kaitseministeeriumi kantsler ja praegune kaitseväe peastaabi ülem Riho Terras, kellele president juunis andis brigaadikindrali auastme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles