Leedu tuleb toime IMFi abita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmapank (vasakul) ja Rahvusvaheline valuutafond (keskel ja paremal).
Maailmapank (vasakul) ja Rahvusvaheline valuutafond (keskel ja paremal). Foto: AFP / Scanpix.

Äsja uue konservatiivse valitsuse saanud Leedu püüab oma finantssüsteemi koos ja majandust liikumas hoida IMFi abita, kinnitas värske peaminister Andrius Kubilius.


«IMF loodi selleks, et aidata riike probleemide korral. Meil on alati teoreetiline võimalus nende poole pöörduda, kuid ma arvan, et meie kriisiprogrammi plaani arvestades ei vaja me abi,» kommenteeris ta uudisteagentuuri AFP vahendusel.



Eile alustas Leedus tööd IMFi missioon, mis pöörab erilist tähelepanu 2009. aasta riigieelarvele ja finantsvaldkonna olukorrale.



Missioonile eelnenud teadete järgi olid Leedu poliitikud ja ametnikud valmis arutama ka teoreetilisi laenu saamise tingimusi. Leedu uue valitsuse programm näeb ette näiteks käibemaksu tõusu tulevast aastast ühe protsendipunkti võrra kuni 19 protsendini. Käibemaksusoodustused tühistatakse, välja arvatud soojuse soodustus.



Tulumaksumäär ühtlustub 20 protsendi tasemel. Eelarve puudujääk Leedus 2009. aastal ei tohi ulatuda üle ühe miljardi liti (4,5 miljardit Eesti krooni), lubas Kubilius. Leedu sisemajanduse kogutoodangust on see umbes üks protsent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles