Saasteallikaks võis olla loomasööda töötlemisel kasutatav õli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa seafarmides koidavad mustad päevad, sest dioksiini pärast tuleb sealsetel farmeritel ilmselt hädatappa kuni 100 000 kärssnina.
Iirimaa seafarmides koidavad mustad päevad, sest dioksiini pärast tuleb sealsetel farmeritel ilmselt hädatappa kuni 100 000 kärssnina. Foto: AFP / Scanpix

Iirimaa ametnikud on peaaegu kindlad, et sealiha saasteallikaks oli tööstuslik õli. Saastunud loomasööda tõenäolise algallikana on juurdluse all riigi lõunaosas Fenaghi lähedal ettevõttele Millstream Power Recycling Limited kuuluv tehas.


Firma pressiesindaja David Curtin ütles, et ametnikud ja politsei uurivad õli, mida ettevõte kasutab loomasööda koostises olevate leivatoodete ja taina kuivatamiseks mõeldud ümbertöötamistehnikas.



Curtin eitas muude õliallikate või teiste ainete segamist või sattumist sööda sisse töötlemise käigus.



Iirimaa toiduohutusameti (FSAI) aseesimees Alan Reilly ütles, et lihast võetud proovides olnud dioksiini tase oli lubatust 80 kuni 200 korda kõrgem. Reilly rõhutas samas, et oht inimestele on sellest hoolimata «väga, väga väike».



«Inimesed peaksid sööma neid kemikaale sisaldavaid tooteid 40 aastat, enne kui ilmneksid mingid haigusnähud,» ütles ta.



Euroopa Komisjon lubas jälgida olukorda kõrgendatud tähelepanuga. Täna kohtuvad oma ala eksperdid riikidest, kus võib leiduda saastunud sealihatooteid. (BNS)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles