Vene salapolitsei esmakordselt kohtu all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lebedevile kuuluva NRB kontor.
Lebedevile kuuluva NRB kontor. Foto: SCANPIX.

FSB on ammust aega nautinud immuunsust nendesamade seaduste suhtes, mida nad põhimõtteliselt jõustama peaksid. KGB järeltulijana toimib ta karistamatult kui riik riigis. Nüüd aga on üks pahur pankur julgeolekuteenistusele julge väljakutse esitanud.

Aleksandr Lebedev, Londoni lehtede The Independenti ja Evening Standardi miljardärist omanik, esitas eile hagi nõudmaks luurajatelt 350 miljonit rubla kahjutasu tema äri reputatsiooni kahjustamise eest – kui maskides mehed novembris National Reserve Banki (NRB) tungisid.

Lebedevi sõnutsi on tegemist esimese FSB vastu suunatud kohtuasjaga Venemaal. «Niipalju kui mina tean, ei ole keegi seda varem proovinud,» ütles ta.

Konkreetselt on hagi suunatud FSB majandusluureteenistuse krediidi- ja finantssüsteemi vastuluure valitsuse ehk «Direktoraat K» vastu, mis minevikus mitmesse skandaali on mähkunud.

«Direktoraat K supleb silmini sogastes tehingutes,» ütles Hermitage Capitali juht William Browder, kelle firma direktoraat 2007. aastal koostöös siseministeeriumiga sihikule võttis ja kelmuses süüdistas.

Pärast seda, kui Hermitage'i advokaat Sergei Magnitski kaevas oma sõnutsi välja ametiisikute salateod antud asjas, pandi ta vangi, kus ta 2009. aasta novembris suri.

FSB keeldus kommentaaridest käesoleva artikli täiendamiseks.

Nagu Magnitski juhtum näitab, ei ole Vene õiguskaitseasutuste vastu minek päris ohutu. Lebedev, kes on ka ise KGB veteran ja töötas 1990. aastate alguses Londonis nimetatud agentuuri heaks, näib aga olevat külma kõhuga.

«Nalja teete või?» küsis ta küsimuse peale, kas KGBs teenitud aastad aitavad tal mõista tänaste vastaste tegevuse sügavusi. «Meie ajal oli nii, et kui välisluure direktoraat mingi ebaseadusliku korralduse sai, ei tulnud kellelegi pähe seda täide viia,» ütles ta.

Hagis mainitakse nimeliselt kedagi «kapten Volotovskit», kes kirjutas 2010. aastal raporti, mille alusel haarang teostati, süüdistades  NRBd aktivatükelduses ühes teises, 2008. aastal omandatud pangas.

Aktivatükeldus on ettevõtete odav ülesostmine nende tulutootvaks muutmise või nende väärtusliku vara mahamüümise eesmärgil.

NRB advokaadi Anton Dorohhovi sõnutsi on nende pank süüdistustest vabastatud. Lebedevi sõnul piisas süüdistuste tagasivõtmiseks sellest, et NRB näitas kohtule, et oli üritanud informeerida võimuesindajaid aktivatükeldusest antud pangas enne selle omandamist NRB poolt.

Lebedev usub, et haarang pandi toime kas karistuseks tema poliitilise tegevuse – muuhulgas opositsioonilise nädalalehe Novaja Gazeta omamise – eest või pigem lihtsalt raha varastamise või väljapressimise eesmärgil.

Lebedev on ühe jalaga opositsioonis ja teisega riigiaparaadis: sel suvel ühines ta Vladimir Putini poolt loodud amorfse Ülevenemaalise Rahvarindega. Väites, tõsi küll, et üritab seda moodustist seestpoolt reformida.

Vene luureteenistuse ekspert Andrei Soldatov kahtleb, et Lebedev kohtus peale jääb. «Mul on tunne, et ta teeb seda lihtsalt tähelepanu võitmiseks,» ütles ta.

Kindlasti on kohtuasi aga julgustavaks eeskujuks paljudele, kes Venemaa korrumpeerunud õiguskaitseorganite omavoli all kannatavad.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles