Allikmaa: ma ei näe põhjust politseisse pöördumiseks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janno-Hans Arro
Janno-Hans Arro Foto: Margus Ansu / Postimees

Rahvusringhäälingu juhatuse esimehe Margus Allikmaa sõnul ERR politseisse ei pöördu, kuna mitmete aastate jooksul suure summa välja petnud töötaja Janno-Hans Arro maksis kogu summa tagasi.

«Ei ole sellele allkirja alla pannud, aga ma ei näe otsest põhjust praegu politsei poole pöördumiseks. Kuritegu on avastatud, Janno Arro on oma süütegu tunnistanud ja kogu kahju tagasi maksnud,» ütles ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa Postimehele. Allikmaa sõnul pole neil täna enam põhjust arvata, et kusagil on veel midagi, mida ei teata ja mida peaks uurima. «Vähemalt meie maja juristid on öelnud, et meil ei ole otsest põhjust politseisse pöörduda. Siin ei ole enam midagi täiendavalt uurida või sisse nõuda,» ütles Allikmaa.

ERRi juhi kinnitusel ei tea ta, et midagi sarnast oleks telemajas varem toimunud. «Ma olen oma elus varasemates töökohtades mitmeid vargusi avastanud, aga ERRis mitte,» ütles Allikmaa, kes omal ajal kultuuriministeeriumis töötades avastas Kultuurkapitali juhi Avo Viioli varguse. Arro pettusskeemile Allikmaa hinnangut anda ei soovinud «Ma ei tahaks anda vargusele hinnangut, kas oskuslik või mitte. Vargus on vargus,» kinnitas ta.

Allikmaa sõnul kontrollitakse rahvusringhäälingus, kuidas inimesed oma volitusi kasutavad. «Kuna Arrol oli sel suvel ka üks suurem projekt töös puhkuse ajal, siis sai luubi alla võetud tema tehingud,» selgitas ERRi juht. Ta lisas, et kuna tegu oli suure tootmisüksuse juhiga, siis oli Arrol volitused ise arveid heaks kiita. «Siis ta aktsepteeris arveid, mis ei ole tegelikult kaetud,» selgitas Allikmaa. ERRi juhi sõnul olid fiktiivsed arved seotud firmaga Skyfallen ning käisid operaatorite töötundide kohta.

Arrost sai ligi 100 inimesega ja 300 miljoni krooni suuruse eelarvega tootmisüksuse juhiks 2008. aastal. «Ta oli varem operaatorite allüksuse juht ka, siis ta ka ostis operaatoriteenuseid täiendavalt sisse, sest kõiki töid ei jõudnud omad mehed teha. Võib-olla sellest ajast see mõte tekkis. Ma ei tea. Arveid sai ta aktsepteerima hakata, kui ta ametikõrgendust sai,» rääkis Allikmaa.

Endise ülemuse sõnul oli Arrol palju ülesandeid ja ta sai suure eelarve haldamisega hästi hakkama.

«Meil ei olnud mingit põhjust talle varem midagi ette heita. Kõik püstitatud eesmärgid olid täidetud ja tootmisosakond toimis hästi,» sõnas Allikmaa.

ERR karmistas korda

Allikmaa tunnistas, et ERR on liialt palju allüksuste juhte usaldatud. Pärast seda vahejuhtumit on ERRs volitusi kärbitud ning arvete läbivaatamise kord muutunud. Arvete heaks kiitmise õigus on nüüd vaid ERR viiel juhatuse liikmel. «Allpool olevat initsiatiivi selline asi küll pärsib ja ega ta lõpuks hea ei ole,» nentis rahvusringhäälingu juht.

Tänavu suvel avastati ERRis tavapärase sisekontrolli käigus, et tootmisteenistuse juhataja Janno-Hans Arro on aktsepteerinud arveid, mille väärtus ei kattu tööde tegeliku mahuga. Libaarvetega tekitati ERRile kahju 47 516 eurot.

Janno-Hans Arro tunnistas avalikuks tulnud pettusi ning enda ainuosalust nendes. Ta vallandati 12. augustil. Tänaseks päevaks on Arro kogu väljapetetud raha tagasi maksnud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles