Eesti vajab kolme uut päästekomandot

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartusse oleks juurde vaja veel ühte päästekomandot.
Tartusse oleks juurde vaja veel ühte päästekomandot. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kuigi viimastel aastatel on meedias peamiselt räägitud suletavatest päästekomandodest, on riigis kolm suurt piirkonda, kuhu lähiajal oleks kiiremas korras vaja uusi päästekomandosid.

«Kümme aastat tagasi oli meil sadakond komandot, aga nende koosseis oli väga väike. Kui inimesed kolivad ühest piirkonnast teise, siis oleme sulgenud komandod neis piirkondades, kus enam ei elata ja õnnetusi ei toimu, ning suletud komandode mehed ja tehnika oleme tõstnud sinna, kuhu kolitakse,» rääkis päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu.

Ta tunnistas, et samas on Eestis kolm suurt piirkonda, kuhu oleks hädasti juurde vaja uut komandot. Üks neist on Lasnamäe. Tammsalu sõnul on komando rajamisest Lasnamäele räägitud juba aastaid ja aastaid on see ka plaanides olnud. Ka heade mõtete linnas Tartus peaks Tammsalu sõnul olema  veel üks komando.

«Piirkond, kuhu hädasti oleks uut komandot vaja, on Tiskre, Tabasalu kant, kuhu viimastel aastatel on palju rahvast elama asunud,» rääkis Tammsalu. Täna kulub päästjatel sinna jõudmiseks üpris kaua aega, kuna lähimad päästemeeskonnad asuvad Tallinna kesklinnas, Lillekülas ja Keilas.

«Õnneks on seal uued elamurajoonid, elektrijuhtmed, kütteseadmed on korras, inimesed on keskmisest parema haridustasemega ja jõukusega ning õnnetusi väga palju ei toimu,» ütles ametnik ja lisas, et rahvastikuarvu arvestades peaks seal siiski komando olema.

«Aga tänases seisus, kus meil on eelarvet vähendatud, peame vaatama, kus me peame veel kokku tõmbama, me enam isegi ei unista uutest komandodest,» tõdes Tammsalu.

Küll on riigil lähiaastatel plaanis rajada uued päästekeskused Lasnamäele ja Tartusse ning lisaks ühendhäirekeskusele peaks sinna tulema ka ruumid uutele komandodele.

«See on riigi strateegilis-poliitiline suund sealt kaudu hakata neid probleeme lahendama,» selgitas Tammsalu. Ta lisas, et kuna nende kinnisvara objektide arendus käib Riigi Kinnisvara ASi kaudu, siis päästeameti eelarvele see lisakoormust ei too.

Lasnamäe komando ehitusest on Tammsalu sõnul räägitud enam kui 10 aastat ja nüüd on esialgu kavas olnud tuletõrjedepoole liidetud ühendhäirekeskuse ruumid. Nii Tartu kui Lasnamäe komandod peaksid valmima lähima paari aasta jooksul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles