Laar rohkem IRLi juhiks ei kandideeri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Liis Treimann

Ekspeaminister, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar kinnitas Postimehele, et enam ta erakonna esimeheks ei kandideeri, mitte kunagi, mistõttu peab partei mõne järgneva kuu jooksul endale uue liidri leidma.

«See on tegelikult vana otsus, lõplikult tegin selle pärast tänavusi valimisi. Mul on hea seda otsust teha. Erakond on heas seisus. Saime hea valimistulemuse. Oleme tugevate ministrikohtadega valitsuses,» põhjendas Laar intervjuus Mikk Salule, miks ta enam tulevikus IRLi juhiks kandideerida ei kavatse.

Laar lisas, et erakonna uue juhi valimiskampaanias ei kavatse ta mingil viisil osaleda. Oma mantlipärijana näeb Laar parteis mitut tugevat kandidaati, kuid oma eelistusi ta avaldama ei soostunud.

Kuigi Laari otsus tähendab, et erakonnapoliitikaga on tema puhul nüüd lõpp, siis poliitikaga kindlasti mitte. Praegune kaitseministriamet talle enda sõnul meeldib, tulevikuambitsioonide osas kinnitas Laar, et Eesti presidendiks ei taha ta saada mingil juhul.

«See pole absoluutselt minu amet. Presidendiamet nõuab sootuks teistsuguseid omadusi. Ma arvan, et Eesti rahvas ei tahaks näha presidendina mind minu lolluste ja väljaütlemistega. Presidendiamet on ka nagu koera amet, kus sind süüdistatakse kõiges, kus sinult nõutakse tegemist, aga tegelikult sul tegemiseks hoobasid pole. Ning hoobade saamiseks peaksid põhiseadust painutama.»

Euroopa Komisjoni liikmeks saamise võimaluse kohta ei osanud Laar praegu kindlat vastust anda.

IRLi kongress, kus muu hulgas valitakse erakonnale ka uus esimees, koguneb tuleva aasta 28. jaanuaril.

Intervjuud Mart Laariga saab lugeda reedesest Postimehest.

Mart Laar Eesti poliitikas

Eesti peaminister 1992-1994 ja 1999-2002
Kuulunud alates 1992. aastast kõikidesse riigikogu koosseisudesse
Erakonna Isamaa esimees 1992-1995
Isamaliidu esimees 1998-2002
Isamaa ja Res Publica Liidu juht 2007-

Mart Laari kiri erakonnakaaslastele IRList:

Head erakonnakaaslased!

Mõne kuu pärast seisab ees erakonna korraline suurkogu. Minult on korduvalt küsitud, kas ma kavatsen sellel uuesti erakonna esimehe kohale kandideerida ning minu kohus on see otsus enne oma erakonnale teatavaks teha, kui meie erakonna liikmed seda kuskilt mujalt kuulevad.

Nimelt olen ma jõudnud otsusele, et ma enam erakonna esimehe kohale ei kandideeri. Usun, et see otsus on parem nii erakonnale kui Eestile, aga kindlasti ka mulle.

Võib küsida, et miks ma pidin selle otsuse just nüüd tegema. Vastus sellele on lihtne. Venitamine oleks olnud meie erakonnale kahjulik. Uue erakonna esimehe ametisse astumiseks on just praegu kõige parem aeg. Erakond on heas seisus, valimisteni on aega. See loob uuele esimehele tegevuseks hea tausta.

Poliitikas on igaühel aeg tulla ja aeg minna. Tark poliitik teeb seda siis, kui keegi teda lahkumiseks ei survesta, otse vastupidi.  Olen oma lubadused täitnud – suurendasime oma esindatust parlamendis, oleme valitsuses ja valijatele antud lubadusi täitmas.

Järgmiste valimiste ajal olen olnud poliitikas 25 aastat. See on väga pikk aeg. Minuga koos poliitikasse tulnuid pole sinna pea üldse jäänud. Kui osalesin hiljuti 20. augusti klubi kokkutulekul, avastasin kohkumusega, et olen ainus Eesti iseseisvuse taastamise poolt hääletajatest, kes veel poliitikas aktiivselt tegev.

Saan aru, et tegemist on tänases Eestis tavapäratu käitumisega. Siin tavaliselt ei loobuta lihtsalt niisama – ilma välise surveta – kõrgetest poliitilistest positsioonidest. Arvan, et aeg oleks seda tegema hakata. Erakonna esimehe roll pole kõige tähtsam asi maailmas – sellestki peab olema julgust loobuda.

Mõnigi minu hea sõber, nagu näiteks Carl Bildt, on samalaadse otsuse enne mind – muuhulgas oma partei tahte vastu astudes – ka ära teinud. Rootsile, Bildti erakonnale ja Bildtile endale on sellest palju kasu tõusnud.

Tegelikult on see otsus mul juba ammu plaanis. Osalt juba sellest ajast alates, mil võitluskaaslased mind ühinenud erakonna etteotsa rääkisid. Olin sellel hetkel vastamas uutele väljakutsetele, erakonna esimehena ei saanud ma seda aga teha. Olen viimastel aastatel olnud sunnitud tagasi lükkama mitu mulle väga huvitavat pakkumist – olin lubanud erakonna valimisedule viia ja mul polnud õigust oma kaaslaste lootusi petta.

Ma  ei kao poliitikast, vaid ei kandideeri järgmine kord erakonna esimeheks. Kui erakond mind usaldab, jätkan kaitseministrina. Eesti kaitsevõime hoidmine on mulle tähtsaks ülesandeks – eriti selle taustal, et näen, kuidas sotsiaaldemokraadid, Keskerakonnast rääkimata, seda õõnestada katsuvad. Ma jään igal juhul IRLi liikmeks, erakonnast lahkumine või mõned muud lollused on minu puhul välistatud. Usun, et saan oma erakonda ka selle esimees olemata tõhusalt aidata – nii nagu kõik Teie seda iga päev teete.

Lõpetuseks tänan Teid kõiki usalduse ja toetuse eest. Seda, mida Isamaa ja Res Publica Liit saavutanud on, pole teinud mitte mina, vaid kõik Teie. Tuhat tänu ja jõudu.

Mart Laar

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles