Eesti mereväelased osalesid pantvangi vabastamises

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helikopter Surcoufile maandumas.
Helikopter Surcoufile maandumas. Foto: SCANPIX

Augustis pärast puhkust oma teenistusaja kolmandale Prantsuse fregatile – Surcoufile – suundunud Eesti laevakaitsjad osalesid möödunud nädala lõpus koos mitme teise riigi mereväelastega pantvangistatud prantslanna vabastamises.


Möödunud nädala neljapäeval saabus mayday-signaal Adeni lahe põhjaosast katamaraanilt Tribal Kat, mille pardal seilas prantsuse abielupaar. Appikutsele reageerisid nii Surcouf kui teised ELi piraaditõrjemissioonil EUFOR Atalanta osalevad alused. Praegusel Atalanta lipulaeval Saksa fregatil Bayernil õnnestus tuvastada katamaraani asukoht Jeemeni ranniku lähedal.

ELi sõjalaevad jõudsid Tribal Kati juurde kaks päeva hiljem. «Laeva juurde jõudnud alused ei leidnud katamaraanil inimesi, küll aga tuvastati laeval selgelt piraatide vägivaldsele tegevusele viitavad jäljed,» kirjeldas toimunut kaitseväe pressijaoskonna ülem vanemleitnant Ingrid Mühling. «Surcouf võttis aluse üle, et pukseerida see Salalah sadamasse Omaanis.»

Mõnda aega hiljem leidis Hispaania sõjalaev Galicia Somaalia ranniku lähedalt piraadipaadi. Kahtlast alust saadeti uurima helikopterid Surcoufilt ja Galicialt. Hispaania kopter üritas sundida piraate hoiatuslaskudega peatuma. Kui see lõpuks õnnestus, pardusid hispaanlased piraatide alusele, kus avati nende pihta tuli. Mereväelased vastasid neile samaga, kolm piraati sai kergelt viga.

Lõpuks õnnestus hispaanlastel lasta piraatide alus põhja, vahistada uppuvalt laevalt kõik seitse seal olnud mereröövlit ja vabastada nende käes vangistuses olnud prantslanna Evelyne Colombo. Viimase endisest Prantsuse mereväelasest abikaasa Christian Colombo oli surma saanud juba 8. septembril, kui piraadid katamaraani kaaperdasid. Erinevate seda sündmust kajastanud rahvusvaheliste uudisteagentuuride, näiteks BBC ja AFP  kohaselt oli paar teadlik riskidest, mis neid Adeni lahes varitsevad.

Tabatud piraadid toodi Surcoufile, kus nad anti Eesti laevakaitsjate kätte, kelle ülesandeks omakorda oli korraldada nende valvamine. «Piraadid toimetati Salalah’ sadamasse,» lisas Mühling. Atalanta kodulehe andmeil toimetati Surcoufi kaudu kodumaale ka vabastatud prantslanna.

Mais Adeni lahel Prantsuse fregatil teenistust alustanud Eesti teise kümneliikmelise laevakaitsemeeskonna esimesed kokkupuuted piraatidega olid juba nende esimestel teenistusnädalatel.

Pärast suvist lühikest puhkust Eestis on nad AMISOMi ja Maailma Toiduprogrammi abi turvajatena mitu korda erinevatel laevadel Somaalia pealinna Muqdisho sadama lähedale sõitnud.

Vastuseks Postimehe küsimusele, kuivõrd on Ida-Aafrikas puhkenud näljahäda mõjutanud Eesti mereväelaste tööd, märkis laevakaitsemeeskonna juht nooremleitnant Ivari Sarapuu, et see on kindlasti suurendanud toiduabi laevade saatmist Somaaliasse.

Sarapuu sõnul võib lähiajal ilmselt oodata ka kevadel-suvel ilmastiku tõttu mõnevõrra tagasi tõmbunud mereröövlite aktiivsuse kasvu. «Nüüd järgneva nädala jooksul peaks siin piirkonnas tormine periood mööda saama ja võib eeldada, et piraatlus seejärel suureneb,» selgitas ta. «Luureandmed näitavad selgelt et piraatide laagrites vastavad ettevalmistused käivad.»


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles