Natsikurjategijat käsitlev materjal kaob ministeeriumi käsul näituselt

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alfred Rosenberg
Alfred Rosenberg Foto: Wikipedia.org

Eesti ajaloomuuseum sai eile kultuuriministeeriumilt korralduse eemaldada oma ekspositsioonist palju kõneainet tekitanud natsikurjategija Alfred Rosenbergiga seonduvad materjalid.

Rosenbergi eksponeerimine on toonud palju negatiivset vastukaja ning kuni muuseumikülastajad ekspositsioonist üheselt aru ei saa, tuleb natsikurjategijaga seonduv materjal näituselt kõrvaldada, ütles kultuuriministeeriumi asekantsler Anton Pärn, vahendab ERR Uudised.

Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis möönas, et on kultuuriministeeriumiga Alfred Rosenbergi näitusematerjalide teemal korduvalt mõtteid vahetanud alates juulist, mil juudi kogukond pöördus minister Rein Langi poole, nimetades Rosenbergi puudutavat ekspositsiooni äärmiselt ebaeetiliseks ja natslikku kurjategijat ülistavaks.

Kultuuriministeeriumi asekantsler kultuuriväärtuste alal Anton Pärn ütles, et Rosenbergi eksponeerimine muuseumis on tekitanud väga palju negatiivset vastukaja ning kuna ei leitud ühtset seisukohta, kuidas ekspositsiooni parandada, tuleb Rosenbergiga seotud materjalid näitusest välja võtta.

Muuseumi direktor kinnitas, et tema seisukoht ei ole muutunud – ajalugu ei ole mõtet varjata ning maailma muuseumid käsitlevad oma väljapanekutes nii positiivseid kui negatiivseid sündmusi – kuid ministeeriumi käsku tuleb täita ja materjalid eemaldatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles