«Teeme ära!» koristustalgud vallutavad maailma

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Teeme ära» toimus Eestis 2008. aastal.
«Teeme ära» toimus Eestis 2008. aastal. Foto: Peeter Kümmel /Sakala

Eestis toimunud prügikoristusaktsioonist innustust saanud riigid on nüüd koos ellu kutsumas ambitsioonikat ülemaailmset kodanikualgatust «Maailmakoristus 2012» ning järgmisel aastal aset leidev ühiskoristus koondab kokku 100 erinevat riiki.

«Kui Eestis asjaga algust tegime, siis oli lihtsalt mõte siin meie metsades vedelevast sodist lahti saada ja anda sellele väikesele, kuid järjekindlale prügistajate kambale koos tuhandete eestimaalastega kindel signaal, et nad peavad selle tegevuse lõpetama,» sõnas üks koristuspäeva ellukutsujatest Rainer Nõlvak. Korraldajatele endilegi ootamatult hakkas aga aktsiooni järel tehtud lühike video inimesi tegudele ärgitama nii lähemal kui kaugemal.

«Maailmakoristus 2012» leiab aset ajavahemikul 24. märts – 25. september 2012, mil viiakse vabatahtlike eestvedamisel läbi mastaapsed koristuspäevad erinevates riikides. Tänaseks on ettevõtmisega kaasa tulnud meeskonnad 58 erinevast riigist. Korraldajate eesmärk on aasta lõpuks see pea kahekordistada, tõmmates globaalsesse ühiskoristusse kaasa vähemalt 100 riigi elanikud.

Tänaseks on 50 000 eestimaalase vägiteost inspireerituna ulatuslikud koristusaktsioonid toimunud juba 15 erinevas riigis. Neis on kokku kaasa löönud üle 2 miljoni inimese. Koristustalgutest välja kasvanud rahvusvaheline liikumine «Teeme ära!» («Let’s Do It!»), on paljude eestimaalastest vabatahtlike kaasabil ette valmistamas globaalset kodanikuaktsiooni «Maailmakoristus 2012». See on üks esimesi suuremaid ühisüritusi, mille kaudu aina kasvav vabatahtlike ja organisatsioonide võrgustik plaanib maailma prügivabaks muutmisele kaasa aidata.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles