Parts: miks mitte esimeheks Luik, Hololei, Kaljulaid?

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhupallid IRLi valimispeol.
Õhupallid IRLi valimispeol. Foto: Toomas Huik

Üheks peamiseks Mart Laari mantlipärijaks IRLi esimehe toolil peetav Juhan Parts soovitas otsida uut liidrit laiemast sama parteiga seotud ringist, viidates näiteks Jüri Luigele, Henrik Hololeile ja Kersti Kaljulaiule.

«Mina inimeste põue ei näe, palju neid marssalikepikesi seal on. Kui te küsite minu käest kandidaatide kandidaatide loetelu, siis neid on tegelikult kindlasti rohkem. Ma arvan, et võiks 6-8 nime kindlasti öelda,» rääkis Parts Postimees.ee’le.

Tema sõnul peab erakonna esimeheks saama inimene, kes selle hingeelu mõistab. «Ei ole võimalik tulla seda erakonda väljapoolt juhtima. See nõuab teatud kogemusi, nende inimeste tundmist, selle maailmavaate mõistmist,» rääkis ta.

«Küll aga ei saa välistada neid IRLi inimesi, kes võib-olla praegu ei ole nii esiplaanil valitsuses või kuskil mujal - miks mitte näiteks Jüri Luik, Hendrik Hololei, Kersti Kaljulaid? Mõelgem selle peale.»

Eesti suursaadik NATO juures Luik on erakonna liige juba 1992. aastast, Euroopa Komisjoni laienemise peadirektoraadi asepeadirektor Hololei aga 2004. aastast. Eesti esindaja Euroopa Kontrollikojas Kaljulaid kuulus Isamaaliidu ridadesse eelmise kümnendi alguses.

Parts palun tõlgendada nende nimede väljakäimist siiski mitte tema isiklike eelistustena, vaid kui näitena alternatiivide paljususest.

Seda, kas ta ise kavatseb kandideerida jaanuaris IRLi esimeheks, majandusminister ei avalikustanud. Samas on Partsi kohta liikvel kõlakas, et tema erakonna esimeheks kandideerida ei soovi.

Nüüd teatas ta, et soovib enne ära kuulata, mida erakonna otsustajad laiemalt, ka kohalike omavalitsuste tasemel, tema kandideerimisest arvavad. «Erakonnakaaslaste suhtes ei oleks aus ja korrektne anda praegu ühes või teises suunas vastuseid,» ütles Parts.

«Meie erakonna inimeste häda on see, et keegi ei taha esimeheks kandideerida,» rääkis ta. «Kui me vaatame nii Isamaaliitu kui Res Publicat, siis need inimesed, kes väga tahavad, neid ei taha jälle erakond. See on IRLi muster olnud alati liidrite või tipu valimisel,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles