Lätis toimuvad erakorralised parlamendivalimised

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlased valivad riigile taas uut parlamenti.
Lätlased valivad riigile taas uut parlamenti. Foto: SCANPIX

Suvel toimunud rahvahääletusel parlamendi laialisaatmist toetanud lõunanaabrid valivad täna riigile uut seimi.

Viimaste arvamusuuringute tulemuste kohaselt tulevad valimised tasavägised. Suurima häältesaagi võivad koguda nii peamiselt venekeelse elanikkonna huve esindav Koosmeele Keskus, suvel ekspresident Valdis Zatlersi asutatud Zatlersi Reformierakond (ZRP) kui ka Peaminister Valdis Dombrovskise juhitav paremtsentristlik Ühtsus.

Ekspertide sõnul võib hea tulemuse teha ka paremtsentristlik ühiserakond Kõik Läti Heaks! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK. Seejuures on Koosmeele Keskus nimetanud seda ühenderakonda ainsaks, kellega nad ei soovi koalitsioonikõnelusi pidada.

Zatlers mainis juba enne parlamendi laialisaatmist, et venelaste parteiks loetav Koosmeele Keskus tuleks valitsusse kutsuda, samas on ta välistanud koostöö oligarhiks peetava Aivars Lembergsi Roheliste ja Põllumeeste Liiduga (ZZS).

Valitsuskoalitsiooni kuuluva ZZSi toetus on aga langenud eelkõige lennufirma Air Balticu ümber toimuva tõttu. Nimelt kuulub rahvusliku lennufirma eest vastutav ministrikoht just neile.

Kui neil õnnestub aga koguda piisavalt hääli, on võimalikuks peetud, et nad moodustavad Koosmeele Keskusega uue valitsusliidu. Samas on andnud Koosmeele Keskus mõista, et soovib valitsuskoalitsiooni kaasata ka Ühtsuse, kuna opositsioonis oleks tegu väga tugeva vastasega.

Võimalikuks on peetud ka Ühtsuse, ZZSi, võib-olla ka Läti Heaks! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK koalitsiooni, mis sisuliselt tähendaks praeguse valitsusliidu jätkamist.

Parlamenti pääsemiseks peavad erakonnad ületama viieprotsendilise valimiskünnise ning arvatakse, et oligarhiks peetava Ainārs Šlesersi suvel asutatud Šlesersi Reformierakond (LEP/LT) valimiskünnist ei ületa.

Seimi 11. koosseisu pürgib 13 poliitilist jõudu, kokku on kandidaate 1092. Esialgsed tulemused peaksid selguma juba täna õhtul.

Põhiseaduse järgi peab seimi uus koosseis kokku tulema hiljemalt kuu pärast valimisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles