Dombrovskis läks valimistele kolleegide toel

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endise presidendi Valdis Zatlersi valimisplakat, mis oli juba eilseks vastavalt seadusele tänavapildist kadunud.
Endise presidendi Valdis Zatlersi valimisplakat, mis oli juba eilseks vastavalt seadusele tänavapildist kadunud. Foto: SCANPIX

Eile valitses Riias vihmane argisus: vastavalt seadusele olid valimistele eelnevaks päevaks kõik valimisplakatid ja reklaamid maha võetud ning debatid lõpetatud.


Linna rahvarohkeim sündmus toimus Arena Rigal, kuhu kogunenud tuhandete inimeste seas olid ka president Andris Bērziņš ning eelkäijad Guntis Ulmanis ja Valdis Zatlers. See oli aga täiesti apoliitiline, rõhutatult vaikne ning märg mitte ainult pidevalt kallanud vihmast, vaid ka pisaratest hokikuulsus Kārlis Skrastiņšiga hüvasti jätnud lätlaste silmis.

Ainus poliitik, kes sai eile siiski avalikkuse tähelepanule pretendeerida, oli peaminister ja Ühtsuse liider Valdis Dombrovskis. Tema jaoks avas võimaluste akna mitte ainult valitsusjuhi positsioon, vaid ka sümpaatia, mille ta tundub olevat välja teeninud mitme naabermaa kolleegi silmis.

Sarnaselt Andrus Ansipile Dombrovskise raadioreklaamides osalenud Soome peaminister Jyrki Katainen pidas eile lõuna ajal Läti kolleegiga Riia Tehnikaülikoolis loengu teemal «Teadmine ja talendid – Soome kogemus, Läti võimalused», millele järgnes ühine pressikonverents.

Õhtul aga algas tänavune Riia konverents – Lennart Meri konverentsi sarnane üritus, mille avasessioonil istusid Dombrovskise kõrval rivis veel neli parempoolset siinse kandi peaministrit – lisaks Ansipile ja Katainenile ka Donald Tusk Poolast ja Andrius Kubilius Leedust.

Neist kõige otsekohesemalt näitas oma poolehoidu Kubilius. Sissejuhatuseks soovitas ta kuulajaskonnal lugeda kevadel ilmunud Dombrovskise ja Andres Åslundi raamatut sellest, kuidas Läti majanduskriisist välja tuli. Lisaks palus Kubilius neil, kes soovivad kriisi vältida, võtta eeskuju Ansipilt, neil, kes peavad kriisist välja tulema, aga juhinduda Dombrovskisest.

Eile Postimehega rääkides pidas uurimiskeskuse SKDS sotsioloog Ieva Strode just Kataineni ja Dombrovskise ühisesinemist valimisnädala üheks märkimisväärsemaks sündmuseks. Tähtsaks võib tema sõnul osutuda ka Air Balticu ümber toimuv, mis võib vähendada Roheliste ja Põllumeeste Liidu toetust, sest just nende käes oli rahvusliku lennufirma eest vastutav ministrikoht.

Viimase seisuga ennustati võitu kas Ühtsusele või siis vene parteiks peetavale Koosmeele Keskusele. Täpsemaid ennustusi Strode teha ei julgenud, sest tema sõnul on enam-vähem kindel vaid Koosmeele Keskuse venekeelne valijaskond. Paljud lätlased aga langetavad oma otsuse kas paar päeva enne valimisi või siis koguni alles valimiskasti juures. «Nad valivad vähem halva,» iseloomustas sotsioloog.

Samuti võib Strode sõnul mängima hakata see, et valija avastab alles jaoskonnas, et tema lemmikkandidaat tema piirkonnas ei kandideerigi ning otsustab selle tulemusel anda hääle mõnele teisele nimekirjale. Seekordne hääletus on Lätis alles teine, kus kõik saadikud ei saagi kõigis piirkondades kandideerida. Mullu sügisel korraliste valimiste ajal leidus aga näiteks palju riialasi, kes pettusid, kui avastasid, et nende lemmik Dombrovskis kandideerib hoopis Vidžemes.

Läti raadio ajakirjaniku Artjoms Konohovsi sõnul on tänase päeva tõenäolisemate üllatustena võimalikud rahvusliku erakonna Isamaale ja Vabadusele / LNNK ootamatult hea tulemus ning see, et oligarhiks peetav Ainārs Šlesersi Läti Esimene Partei / Läti Tee ületab valimiskünnise.

Konohovsi sõnul oli üks märke Šlesersi toetuse kasvust see, et ta pääses viimastesse teledebattidesse. Tavaliselt kutsutakse neile vaid kandidaadid, kelle nimekirjal on reaalne võimalus ületada viie protsendi künnis ja pääseda seimi. Ajakirjanik oletab, et Šlesersi debatile kutsumine võis viidata tema viimastes küsitlustes paranenud tulemusele.

Küsitlused, mida Konohovs eile näinud oli, näitasid, et valimised võidab Koosmeele Keskus või Ühtsus ning viimasel paaril nädalal langema hakanud toetusega endise presidendi Valdis Zatlersi Reformierakond jääb kolmandaks. «Siiani pole paljud otsustanud. Tuleb palju viimase minuti valikuid,» ennustas ta sarnaselt Strodele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles