Iisrael: Palestiina riigi tunnustamine ei lähe läbi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles täna, et algaval nädalal ÜROs toimuv hääletus Palestiina iseseisvuse üle on määratud nurjumisele.

«Nende katse saada ÜRO liikmeks ebaõnnestub,» kinnitas juudiriigi valitsusjuht tänasel kabinetikoosolekul. «Katse kukub läbi, kuna see peab läbima [ÜRO] julgeolekunõukogu,» lisas Netanyahu uudistevõrgu AFP vahendusel.

Palestiina president Mahmud Abbasi sõnul alustavad palestiinlased tuleval nädalal ÜROs kampaaniat omale riigi staatuse saamiseks. Maailmaorganisatsiooni julgeolekunõukogu peaks teemat arutama reedel.

Iisraeli ja tema lähima liitlase Ühendriikide kinnitusel tuleks Palestiina ja juudiriigi erimeelsused lahendada otsestel läbirääkimistel. Seejuures on USA julgeolekunõukogu vetoõigusega liige ning Washington on lubanud oma vetoõigust hääletusel ka kasutada.

«Ma ennustan, et meiega tihedat koostööd tegeva USA ning teiste meie ja ameeriklastega koostööd tegevate valitsuste abiga kukub see katse läbi,» lisas Netanyahu, kes võrdles ÜRO peassambleed parlamendi ja julgeolekunõukogu valitsusega.

«Nad (peassamblee - toim) võivad otsustada, et päike tõuseb läänest ja loojub idas, kuid sellel pole sama kaalu ja tähtsust kui julgeolekunõukogul,» leidis Netanyahu, kes lubas selgitada julgeolekunõukogule, mis Iisrael palestiinlaste soovile vastu seisab.

«Lõpuks, kui suits on hajunud ja kui kõik ÜROs toimuv on läbi, jõuavad palestiinlased arusaamiseni ning ma loodan, et nad loobuvad oma kavatsustest kõnelusi vältida ja naasevad läbirääkimistelaua taha, et tuua meile ja meie naabritele rahu.»

Nii Abbas kui ka Netanyahu selgitavad oma positsioone ÜRO-le tuleval reedel. Valge Maja teatel toimub järgmisel nädalal New Yorgis ka Netanyahu ja USA presidendi Barack Obama kohtumine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles