Selgus kohtade jaotus uues seimis

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised Līgatnes.
Valimised Līgatnes. Foto: Scnapix

Läti erakorralised parlamendivalimised võitis vasakpoolne blokk Koosmeele Keskus, mis saab 100-liikmelises parlamendis senise 29 asemel 31 kohta.

Läti keskvalimiskomisjoni teatel saavutas teise tulemuse suvel ekspresident Valdis Zatlersi eestvedamisel loodud Zatlersi Reformierakond (ZRP), kes saab uue poliitilise jõuna seimi 11. koosseisus 22 kohta, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Peaminister Valdis Dombrovskise juhitav paremtsentristlik Ühtsus saavutas 20 mandaadiga kolmanda tulemuse. Seni oli Ühtsuse kolmel erakonnal parlamendis 33 kohta.

Ühtsusele järgnes rahvuslik blokk Kõik Läti Heaks! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK, mis tegi võrreldes mulluste valimistega hea tulemuse, hõivates senise seitsme koha asemel poole rohkem kohti.

Aivars Lembergsi Roheliste ja Põllumeeste Liit (ZZS) saab uude parlamenti saata 13 rahvaesindajat. Viimasele on valimistulemus tagasilöök, kuna seni olid nad parlamendis esindatud 22 saadikuga.

Ülejäänud parteid viieprotsendise valimiskünnist ei ületanud. Nii jääb parlamendi ukse taha ka seni parlamendis kaheksa saadikuga esindatud Läti Esimene Erakond/Läti Tee (LEP/LT), mis suvel muutis oma liidri Ainārs Šlesersi järgi nime Šlesersi Reformierakonnaks.

Parlamendivalimiste ametlikud tulemused kinnitatakse kolme nädala jooksul. Põhiseaduse järgi peab seimi uus koosseis kokku tulema hiljemalt kuu pärast valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles