Saks: Eesti vajab laste õigusi kaitsvat ombudsmani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Euroopa Parlamendi inimõiguste komisjoni liikme ja Eesti Lastekaitse Liidu presidendi Katrin Saksa hinnangul võiks Eestis olla laste õigusi kaitsev ombudsman, keda leiaksid abivajajad üles ja kes oleks kaasatud seadusloomesse.

«Viimane traagiline sündmus tühermaale jäetud lapsest on selge näide, et inimesed tihtipeale ei tea õigustest ega ka kohustustest, mis lapse kasvatamisega kaasnevad. Palju pöördutakse muredega ka Eesti Laitsekaitse Liidu aadressil, aga ühiskondliku organisatsioonina saame pigem vahendada kui lahendada probleeme,» ütles Saks.

Saksa arvates leiaksid inimesed kergemini üles ombudsmani, kellel oleks konkreetne nägu ja aadress. «Ühtlasi oleks ta kaasatud lapsi puudutavate seaduste loomisprotsessi ning tal oleksid volitused aidata inimesi ennetustöö kaudu,» selgitas Saks.

Saksa sõnul on Eestis vaidlusaluseks küsimuseks see, kas ombudsmani ametikohta saab luua ja kas see sobib meie õigusruumi. Praegu on ombudsmani ülesanded pandud õiguskantsleri õlule, ometi ei anna seadus talle voli kõiki ülesandeid täita.

«Näiteks selle asemel, et tegeleda ennetustööga, võib kantsler korraldada järelvalvet. Just ombudsman peaks näitama initsiatiivi erikoolide ja kohalike omavalitsuste kontrolli osas ning sekkuma laste õiguste kaitse protsessi,» märkis Saks.

«Meil lonkab lastekaitse kahte jalga just seetõttu, et riigis pole institutsiooni, kes hindaks ja analüüsiks riigi suutlikkust lastekaitset tagada,» leidis Saks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles