Kiirabiautojuhid loodavad palga tõstmisel riigikogulaste abile

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline kiri koos plaastritega potsatas täna riigikogu liikmete postkastidesse.
Selline kiri koos plaastritega potsatas täna riigikogu liikmete postkastidesse. Foto: Transpordi Ametiühing

Täna potsatas riigikogu liikmete postkastidesse kiri transpordi ametiühingult, milles taotletakse kiirabiautojuhtidele palgatõusu. Praeguse palga juures on suurem osa kiirabiautojuhtidest sunnitud leidma lisatöö, et perele normaalne sissetulek tagada.

Transpordi ametiühingu andmetel teenivad kiirabiautojuhid miinimumtasuna 3,26 eurot tunnis (bruto), kuutasuna saadakse kätte 480 eurot. Ühingu juhatuse esimees Peep Peterson märkis Postimees.ee’le, et kiirabiautojuhid on sunnitud otsima lisatööd päästja või taksojuhina. «Tulemuseks on see, et kiirabijuhid on üleväsinud ja keskendumise tase langeb.»

Põhja-Eesti Regionaalhaiglas kiirabiautojuhina töötav Kalle Kask nentis, et praegu on kiirabiautojuhtidel tihti olukord, kus käiakse kahes kohas tööl ning kuu jooksul muu kui tööga tegeleda ei jõuagi. Kiirabiautojuht teeb ühes kuus keskmiselt seitse 24-tunnist valvet, mis Kase sõnul tähendab omakorda seda, et eelmisest valvest väljapuhkamine võtab veel vähemalt seitse päeva aega. «Isegi kui mõnel ööl ei ole väljakutseid, ei saa öösel ikka magada – see on nagu stand-by peal magamine. Hommikul kell 8, kui ma töö lõpetan, lähen ikka magama, sest öösel ei puhka välja,» nentis Kask.

Lõhe autojuhtide palgas

Kiirabiautojuhtide varasemate palgatõusunõudmiste teema võttis Kase lausa ohkama. «Sellest on nii palju räägitud ja tulemusteni ei ole seni jõutud. Lootus sureb viimasena, lootma peab.»

Peep Peterson lisas, ametiühingu eesmärk on palga tõusmine 1. jaanuarist 2012. Ta rõhutas, et kiirabiautojuhid on tippautojuhid, kes on abiks ka meditsiinilise abi andmisel.

Transpordi ametiühingu selgitusel ongi praegu tekkinud olukord, kus kiiresti kasvab lõhe kiirabiautojuhtide ja teiste professionaalsete autojuhtide vahel. Meditsiinilise ettevalmistusega operatiivsõitu tegevad juhid teenivad ametiühingu andmetel igas tunnis poolteist eurot vähem kui tavaautojuhid. Kiirabiautojuhtide palgad on viimased neli aastat püsinud samal tasemel.

«Ka kõige parematest arstidest ja meditsiinivarustusest pole hätta sattunutel abi, kui pole kiirabiautojuhte, kes abi turvaliselt ja kiiresti abivajajani toimetavad,» toonitab ametiühing.

Peterson märkis, et mingit unistuste palka nad saada ei loodagi, kuid kui parimatele kiirabiautojuhtidele oleks võimalik maksta vähemalt Eesti keskmist palka, oleks see suur samm edasi.

Riigikogu liikmetele saadetud kirjale lisasid ametiühingu liikmed ka ühe plaastri, millega Petersoni sõnul saab eelarveauke lappida.

Postimees.ee küsis kiirabiautojuhtide palgatõusutaotlusele kommentaari ka sotsiaalministeeriumilt. Ministeeriumi seisukohta on lootust saada tänase päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles