Simson: päästab astmeline tulumaks

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson märkis, et riigikogu liikmete palgatõusu väldiks astmeline tulumaks.

«Keskerakond on korduvalt juhtinud tähelepanu sellele, et mitmed vajalikud ja auväärsed ametid on Eestis alamakstud ning samas suhteliselt kõrgelt maksustatud. Samas on kõige kõrgema sissetulekuga inimeste maksukoormus euroopalikest normidest märksa madalam. Seetõttu näeme ka kõrgemate riigiametnike palkade küsimuses lahendust astmelises tulumaksus,» teatas Simson Postimees.ee’le vastuseks küsimustele riigikogu liikmete järgmise aasta palgatõusu kohta.

«Astmelise tulumaksu kehtestamisel jääks maksukoormuse tõusu tõttu ära ka riigikogu liikmete palgatõus.»

Simsoni sõnul saab vaid astmeline tulumaks kõrgemate riigiametnike palgatõusu ohjeldada. «Selle asemel, et üksikjuhtumitena tasu kasvu kuhugi edasi või tagasi kanda, annab astmeline tulumaks seadusliku raami oma solidaarsust ühiskonnale väljendada,» selgitas ta.

«Praegusel juhtumil jääks nii ka riigikogu liikmete netopalk samale tasemele. Riigikogu lihtliikme tulevaselt brutopalgalt 3380 eurolt oleks tulumaks astmelise tulumaksu korral 875 eurot ning see tähendab netopalka 2342 eurot. Täna on riigikogu lihtliikme netopalk 2387 eurot,» tõi ta välja.

Kaks aastat tagasi muudetud seadusega loobuti riigikogu liikmete palkade seotusest riigi keskmise palgaga ning neile kehtestati fikseeritud koefitsiendid, ent samal ajal kirjutati sisse palga tõus 246 euro võrra 3380 euroni. Ametipalgale lisaks saavad parlamendi liikmed taotleda kuluhüvitiste katmist 30 protsendi ulatuses palgast. Seaduse jõustumist lükati riigikogu uue koosseisu alustamisest aasta võrra edasi ning see hakkab kehtima 1. jaanuarist 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles