Saksa loetavaim ajakiri: eestlased on Euroopa näidisrahvas

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipuvärvides mees eelmisel kuul «Vabaduse laulul» Tallinna lauluväljakul.
Eesti lipuvärvides mees eelmisel kuul «Vabaduse laulul» Tallinna lauluväljakul. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Eestlased on Saksa ajakirja Spiegel arvates kriisidest raputatud Euroopa näidisrahvaks.

Riigi loetavaima majandus-poliitilisese ajakirja sõnul on eestlased peaaegu võlavabad, säästavad ilma nurinata ja on veel pealegi Euroopast vaimustuses.

«Nad elavad täielikult võrgustatud digitaalvabariigis ja on kõigele lisaks veel välja mõelnud, kuidas tasuta üle kogu maailma helistada,» seisab ajakirja värskes numbris.

Artikkel räägib Kreeka lillekaupmehest Loukas Nakosmatisest, kelle äri hakkas kodumaal võlgnike tõttu alla käima. Olukord muutus aina hullemaks ja seetõttu lahkus mees Kreekast, lendas Tallinnasse, avas siin Pikal tänaval väikse restorani ja maksab nüüd aegamööda oma võlgu tagasi.

Ajakirjanikud vestlevad Nakosmatisega «ühel neist vähestest Tallinna suveõhtutest, kus inimesed väljas söömas saavad käia». Lauas istub ka Nakosmatise sõber Elias, kes ütleb, et Eesti on märkimisväärne maa.

Hispaanlase Neftali Perali sõnul teeb Eesti erakordseks see, et siin on «palju väikseid asju». Ta lisab, et asutas oma firma siin vaid poole päevaga ja peamiselt interneti vahendusel.

Sõna saab ka majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, kes on Spiegeli sõnul  «jõuline, sportlik, blond, väsinud ja haigutab salamahti». Viimast põhjendab Parts ise sellega, et sai hiljuti neljandat korda isaks.

Partsi sõnul ei taha ta Kreeka või Saksamaa kohta mingit hinnangut anda. Ta lisab, et saab vaid öelda, et Eestil täidab päästeprogrammis oma rolli sellest hoolimata, et eestlaste sissetulekud on keskmiselt madalamad kui kreeklastel.

«See on paljudele eestlastele väga mõru mekiga,» ütleb Parts.

Lisaks kirjutab Spiegel ka Skype’ist. Artikli võtab kokku tõdemus, et üle Euroopa peaks levima sõnum, et siin on üks väike, kuid nupukas riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles