Kalikova: toetan kiriku-uuendust geikristlaste kiusamise tõttu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelli Kalikova.
Nelli Kalikova. Foto: Peeter Langovits

Eile avalikustatud humanistliku kristluse manifestile teiste seas allkirja andnud aidsiennetaja Nelli Kalikova põhjendas otsust murega selle suhtes, kuidas kirikus homoseksuaalsetesse usuvendadesse suhtutakse.

«Minu kaalutlus oli see, kui kirik hakkas taga kiusama inimesi, kes lõid geikristlaste ühenduse,» rääkis Kalikova Postimees.ee’le

«Olen kahjuks Nõukogude ajal kasvanud ega ole sügavusklik, aga kui jumal on olemas, siis kõik on tema ees võrdsed,» põhjendas ta.

«Selline tagakiusamine, kus mõni jäi ametist ilma, ei sobi Eesti demokraatlikku ühiskonda, eriti kui tahame olla eesrindlik riik.»

Kalikova sõnul ei ole see ainult Eesti probleem, vaid ka lätist on inimesed emigreerunud, kuna ei suutnud oma kodumaal ühitada kas hüljata usku või salata maha oma seksuaalset orientatsiooni.

«Kas see on Nõukogude igand või kasvava demokraatia ilming, aga me peame end ikka kõrvupidi tõmbama tolerantsesse ja normaalsesse ühiskonda,» leidis Kalikova, kes on oma sõnul Tallinna Jaani koguduse passiivne liige, olles seal ristitud ning lasknud seal ka oma lapse ristida.

Eile avalikustati Eestis tegutsevaid ristiusukirikuid ja kogudusi demokraatlikuks, avatuks ja muidu läänelikuks muutuma kutsuv manifest. Selle toetuseks käivitus ka internetis allkirjakampaania, mida veab interkonfessionaalne liikumine «Tänapäevase, demokraatliku ja avatud kiriku eest!» teoloogiadoktor Jaan Lahe juhtimisel.

2010. aasta oktoobris vabastati geikristlaste kogu asutamise tõttu ametist emeriitõpetaja Heino Nurk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles