Kolga: Palestiina tunnustamine külmutaks veelgi suhteid Iisraeliga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peakorter New Yorgis.
ÜRO peakorter New Yorgis. Foto: SCANPIX

ÜRO täisliikmelisuse andmine Palestiinale positiivset tulemust ei annaks, kuna see külmutaks Palestiina-Iisraeli suhteid veelgi, arvas Eesti suursaadik ÜRO juures Margus Kolga.

Ta rääkis Vikerraadio «Reporteritunnis», et praegusel hetkel pole sada protsenti kindel, missuguseid samme ÜROs Palestiina taotluse osas lähinädalatel astutakse, eri osapooled ja vahendajad on Kolga sõnul omavahelises kontaktis ja püüavad leida teid, mis kõige halvemat ära hoiaks, vahendas ERR Uudised.

«Kõige halvem oleks see, et selle toimingu tulemusena, mis siin peaks järgmisel või ülejärgmisel nädalal toimuma, Palestiina-Iisraeli konflikt külmub veel sügavamalt, kui see praegu külmunud on,» selgitas Kolga.

«Olukord on päris keeruline ja kurb on vaadata, et peamine eesmärk ei ole mitte resolutsiooni sisu, kuivõrd ameeriklastele tahetakse anda laks vastu nägu ja näidata, et mõned konflikti osapooled võivad teha, mida nad tahavad,» märkis suursaadik.

Ta selgitas, et ei pea vaatama, kas liikmestaatus on kasulik Palestiinale, vaid oluline on, kuidas see mõjutab protsessi Lähis-Ida piirkonnas. «Kui need sammud ei aita kaasa, siis tuleb leida teised sammud,» lisas Kolga.

«Palestiinalsed arvavad, et võib-olla  sunnib nende samm Iisraeli välja tulema, mu enda tunne on, et see sunnib Iisraeli veel rohkem nurka ja külmutab praeguse olukorra veelgi,» juhtis suursaadik tähelepanu sellele, et konfliktil on siiski kaks osapoolt ja mõlemad peavad teineteisele lähenemiseks samme astuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles