Idee: Tallinna lahte võiks tulla veealune meremuuseum

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruslan Firantšuk
Ruslan Firantšuk Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna lahes võiks olla piirkond, kuhu on kokku kogutud veealused aarded, näiteks ankrud ja kahurid, mille juurde saaksid inimesed piletiraha eest sukelduda, leiab MTÜ Puhas meri juhatuse liige Ruslan Firantšuk, kes üritab ideed ellu viia.

«Juba Tallinna juures veepõhjas on rohkem kui sada erinevat objekti, mis on väga huvitavad,» rääkis Firantšuk. «Me tahame need kokku panna, sest Eesti piires on rohkem kui kümme tuhat huvitavat objekti ja kui me neid kokku ei pane, siis võivad nad kaduda.»

Firantšuk rääkis, et tegu oleks ühtlasi muuseumi ja laoga: «Paneme vee alla hinnatud esemed nagu ankrud, kahurid, kuulid, laevaosad ja sukeldujad saavad neid vaadata. Me ei saa sinna tõsta laevade vrakke, see pole lubatud, aga meie vetes on näiteks paar sellist ankrut, mida kuskilt mujalt ei leia.»

Ta ütles, et muuseumi valmimine sõltub sellest, kui kiiresti leitakse raha, aga avaldas lootust, et juba järgmisel aastal saab midagi näidata. MTÜ tegeleb praegu suurema projektiga, et puhastada merepõhja, millele loodetakse rahastust saada Euroopa Liidult, ning veealune meremuuseum on üks selle osa.

«Mõttetu oleks kõike leitut utiliseerida. Mõistlikum on osa esemeid ühte kohta kokku panna,» põhjendas Firantšuk muuseumi vajalikkust. Kuhu muuseum võiks tulla, ta veel öelda ei osanud, kuna see sõltub ametkondadest. Ideaalis oleks ta mõne laevavraki juures. Ta toob näiteks, et Paljassaare juures olevat merepõhjas kolm puksiiri, Kopli lahes kaks laeva.

MTÜ tahab teha tihedat koostööd nii meremuuseumi kui muinsuskaitseametiga, kes võiksid aidata nii nõu kui jõuga, sest ettevõtmine on keeruline ning vaja on teha mitmeid uuringuid.

«Näiteks me ei saa objekte veest välja tõsta, sest kui objekt puutub kokku õhuga, siis ta laguneb väga kiirest. Neid tuleb tõsta vee all,» rääkis Firantšuk keerukast ettevõtmisest.

Meremuuseumi teadur Vello Mäss ütles, et ei ole asjaga veel kursis, kuid idee on tore. «Aga see on väga kulukas ja mahukas ettevõtmine,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles