Narva poes kopeeriti kümnete inimeste pangakaardi andmeid

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viru ringkonnaprokuratuur menetleb juhtumit, kus kümnete inimeste pangakaardi andmeid võidi kopeerida ühes Narva kaupluses – kahtlustust kellelegi esitatud ei ole.

13. septembril laekus SEBist avaldus, mille alusel alustati kriminaalmenetlust seoses sellega, et ajavahemikul 17. maist 13. septembrini oli tundmatu isiku pool võltsitud rida AS SEB pangakaarte.

Võltsitud kaartidega võeti raha välja Venemaal.

Esialgse info kohaselt võis kaartide magnetriba informatsiooni ja pin-koodide kopeerimine toimuda ühes Narvas asuvas kaupluses. Kopeeriti umbes 20 isiku pangakaartide andmed.

SEB on tagastanud või tagastamas klientidele tekitatud kahju, mis on veidi alla 10 000 euro.

Sündmuse uurimiseks on alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku § alusel, mis käsitleb maksevahendi ja väärtpaberi võltsimist (KarS § 333 lg 2 p 1). Kahtlustust kellelegi esitatud ei ole.

Politsei on viimastel kuudel saanud mitmeid teateid juhtumitest, kus inimese pangakaardi andmed on pangaautomaadi kasutamisel vastava seadme abil kopeeritud ning hiljem on inimese teadmata kontolt raha välja võetud.

«Ettevaatlik tuleb olla igal pool,» rõhutas prokuratuuri pressiesindaja Mari Luuk. «Tähelepanu tuleb pöörata samadele asjadele nagu ATM-ide puhul.»

Politsei soovitused, mida tasuks silmas pidada:

• märgates pangaautomaadi küljes midagi tavapäratut, peaks sellest kindlasti kohe teatama pangale ning ebameeldivuste vältimiseks sellest automaadist raha mitte võtma.

• esimeseks signaaliks selle kohta, et midagi võib olla valesti, on tõrked kaardi automaati sisestamisel.

• klientidel tuleks automaate kasutades jälgida, et kaart ei jääks väljastamisel ebaloomulikult sügavale kaardiavasse.

• kui märkate, et teie kontolt on teie teadmata siiski raha võetud, tuleb pangale anda võimalikult täpne info ning mida kiiremini panka juhtunust teavitada, seda suurem on ka tõenäosus raha tagasi saada. Pank võtab vajadusel ühendust ka politseiga, kes võib juhtunu täpsete asjaolude väljaselgitamiseks alustada menetlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles