Peaminister, mida ostaksite lapsele 19 euro eest?

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Stanislav Moškov / DzD

Tänases riigikogu infotunnis küsis sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof peaminister Andrus Ansipilt, mida ostaks tema lapsele 19 euro eest, mis on praegu üksikvanema kuine toetussumma.

Pikhof tõstis esile, et eelmises riigikogu koosseisus esitasid sotsiaaldemokraadid eelnõu, kus soovisid vanemahüvitise lae alla tuua 3-kordselt keskmiselt palgalt kahele ja selle raha eest tõsta üksikvanema lapsetoetust, mis on püsinud muutumatuna üle 10 aasta.

Ta toonitas, et on üritanud üksikvanema lapsetoetuse tõstmise teemat mitu korda sotsiaalkomisjonis päevakorda panna, kuid valitsuserakonnad on vastu olnud. Nii soovis Pikhof teada, mida peaminister lapsele 19 euro eest ostaks.

«Mis ma nüüd kostan selle asja peale? Küll oleks kurb, kui tal ainult see 19 eurot olekski, aga kui see korrutada ka kolmega, siis ega kurbust väga palju vähem ei ole. Ma kostaksin teie küsimuse või pika sissejuhatuse peale sedasi, et riigi raha kasutamise efektiivsus suurenes hüppeliselt pärast seda, kui sotsiaaldemokraadid koalitsioonist lahkusid. See on fakt, mida kinnitab ka statistika,» sõnas Ansip.

«Korduvalt on ka inimarengu aruandes Eestile ette heidetud seda, et meie sotsiaalkulutuste osatähtsus protsendina SKTst jääb alla Euroopa Liidu keskmisele tasemele. Mina heidaksin inimarengu aruandele ette näiteks seda, et nad ei ole siin välja toonud seda, kui efektiivselt Eestis on siiski neid vahendeid sotsiaalprobleemide lahendamiseks kasutatud,» jätkas peaminister.

«Aga kui me oleksime läinud seda teed, mis sotsiaaldemokraadid pakkusid, siis – näiteks mul on viimane Ivari Padari allkirjaga dokument, mille ta valitsusele esitas, täna siin osaliselt kaasas, see on eelarve strateegia –, siis oleks käesoleval aastal pidanud olema meil valitsussektor 16,746 miljardi krooniga miinuses, defitsiidis, ja sotsiaalkindlustusfondide defitsiit oleks olnud 13,6 miljardit krooni,» väitis Ansip.

«Ehk siis Kreeka probleemid oleksid meil siin kohapeal olemas olnud kõige ehedamal kujul, me ei oleks pidanud kaugelt hakkama uurima, milles need probleemid täpselt seisnevad. Aitäh!» lõpetas ta.

Pikhof soovis pärast vastust, et peaminister vastaks küsimusele ja ei loeks paberit maha asju, mis ta on ette valmistanud.

Riigikogu esimees Ene Ergma leidis aga, et peaminister sai küsimusest aru ja jätkas istungiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles