Hoolekogu soovib Haapsalu lastekodu direktori suhtes väärteomenetlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. veebruaril põlenud Haapsalu lastekodu kõrvale ehitatakse praegu viit peremaja, mis peaks valmima novembris. 34 kasvandikku elavad praegu naabruses asuvas noortekodus ja ühes kortermaja korteris.
20. veebruaril põlenud Haapsalu lastekodu kõrvale ehitatakse praegu viit peremaja, mis peaks valmima novembris. 34 kasvandikku elavad praegu naabruses asuvas noortekodus ja ühes kortermaja korteris. Foto: Mihkel Maripuu, Liis Treimann

Haapsalu Lastekodu hoolekogu analüüsis koos Lääne maavalitsuse esindajatega tänavu veebruaris kümme inimelu nõudnud lastekodupõlengu raportit ja leiti, et direktor Eve Kabin rikkus tubakaseadust, mistõttu tuleks alustada väärteomenetlust.

Hooldekogu avalduses on kirjas, et põlengu uurimistulemuste kohta tehtud kriminaalasja lõpetamise määrusest ilmnes, et direktor rikkus tubakaseadust, kui lubas töötajatel lastekodu territooriumil suitsetada.

Seoses sellega tehakse politseile ettepanek väärteo menetluse alustamiseks.

Pärast õnnetuse toimumist ei ole töötajad tubakaseadust rikkunud ega ole ka lubatud suitsetada lastekodu territooriumil.

Kabin ütles Postimees.ee’le, et rikkus tõepoolest seadust ning rõhutas, et on seda ka varem tunnistanud. «Olen tunnistanud, et rikkusin seadust, lubades töötajatel territooriumi äärealadel suitsetada,» rääkis ta.

Kabini sõnul ei näinud ta muud võimalust töötajatele suitsupause võimaldada. «Töötajatel on õigus puhkeajale ja vabale ajale, mina lahendasin selle nii,» ütles ta ja möönis, et kuna rikkus seadust, oleks väärteomenetlus õigustatud.

1996. aastal valminud lastekodus projektikohaselt paigaldatud automaatse tulekahjusignalisatsioonisüsteemi (ATS) andurite või nende väljavahetamise osas ei ole tehtud omanikule ühtegi ettekirjutust.

Lastekodus olid kõik muud Lääne-Eesti päästekeskuse ettekirjutused täidetud tähtaegselt ja ettenähtud mahus. Automaatse tulekahjusignalisatsioonisüsteemi keskseade vahetati välja 2010. aastal päästekeskuse ettepanekul. Vahetus on dokumenteeritud ja nõuetekohaselt kooskõlastatud.

Hoolekogu avaldas arvamust, et uutesse sotsiaalministeeriumi poolt tellitud peremajadesse planeeritud kaminad oleks lukustatavate ustega või muul viisil piiratud juurdepääsuga tagamaks laste ohutuse.

Kriminaalasja lõpetamise määrusest selgus, et lastel oli juurdepääs kasvatajate isiklikele asjadele, sh tikkudele ja tulemasinatele.

Et edaspidi vältida kasvandike ligipääsu töötajate asjadele, hangitakse 1. novembriks lukustatavad kapid, seisab hoolekogu teates.

Hoolekogu kohustas ka direktorit välja selgitama ja andma hinnangu, kas kolm põlenud majatiivas tööl olnud kasvatajat täitsid oma töökohustusi piisava hoolsusega. Direktor esitab tulemused 13. oktoobril kogunevale hoolekogule.

Edaspidise töökorralduse täpsemaks reguleerimiseks sai direktor ülesande 1. oktoobriks välja töötada ja kehtestada detailne töökorralduse dokument.

Järgmine hoolekogu koosolek toimub 13. oktoobril. Siis avaldab hoolekogu oma seisukoha direktoriga töösuhte jätkamise osas.

Kohtueelse uurimisega ei ole tuvastatud puudusi Haapsalu Lastekodu personali töös ning kasvandike hooldamise ja turvalisuse tagamisel, millised tuleneksid sotsiaalhoolekande seaduse rikkumisest ja millised oleksid mõjutanud 20. veebruaril puhkenud tulekahjuga põhjustatud raske tagajärje saabumist.

Lääne prefektuuri kriminaalbüroo lõpetas eelmisel nädalal prokuröri nõusolekul kriminaalmenetluse kümne lapse hukkumise toonud Haapsalu lastekodu põlengu kohta, sest kuriteo toime pannud isikut polnud võimalik tuvastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles