Maruste: sookvoote ei saa ühiskonnale peale suruda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste ütles ETV saates «Foorum» võrdõiguslikkusest rääkides, et sookvoote ei saa ühiskonnale peale suruda, kuid neid võiks rakendada hea tavana.

«Sugude võrdne kohtlemine on elamiskultuuri ja ühiskonna küpsuse küsimus ja kui hakata peale suruma mingeid kvoote, on tulemuseks ühiskonna tõrjuv hoiak,» rääkis Maruste.

Ta pakkus välja, et sookvoote võiks rakendada soovituslikena ja hea tavana, kuid mitte õiguslikult siduva põhimõttena.

«On kaks poolt me ühiskonnas – avalik- ja erasektor, vabas liberaalses demokraatlikus ühiskonnas on riigil suhteliselt vähe võimalusi sekkuda erasektorisse, aga avalikus sektoris peaks riik olema eeskujuks oma palga-, personali-  ja kohtade komplekteerimise poliitikaga,» rääkis Maruste, et riik saaks normide pealesurumise asemel näidata head eeskuju.

Maruste märkis ka, et soorollide stereotüübid pärinevad ajast, mil mehe ja naise rollid olid väga selgelt paigas, aga praeguseks on ühiskond nende ümber muutunud ja tekkinud vastuoludest rääkimine aitab neist edukamalt üle saada.

Võrdõiguslikkuse volinik Mari-Liis Sepper ütles aga, et kuna Eesti ühiskonnas on kõrgematel ja paremini tasustatud ametipostidel enamasti mehed, aitaksid sookvoodid olukorda võrdsemaks muuta. «See on meede nagu iga teine, me võime alati seda kaaluda, peame lihtsalt teadma, millest me lähtume ja mis on meie eesmärgid,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles