Uurija: WTC tornide hävingule aitas kaasa alumiiniumiplahvatus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurija: WTC tornide hävingule aitas kaasa alumiiniumiplahvatus
Uurija: WTC tornide hävingule aitas kaasa alumiiniumiplahvatus Foto: SCANPIX

USAs New Yorgis 2001. aastal terrorirünnakus kokku varisenud Maailma Kaubanduskeskuse (WTC) kaksiktornide hävingule võis kaasa aidata kustutussüsteemi vesi ning lennukite sulanud alumiinium.

Norra uurimisfirma Sintef uurija Christian Simenseni uuringud näitasid, et tööstusõnnetustes on vee ja sulaalumiiniumi segu tekitanud tugevaid plahvatusi, kirjutab Helsingin Sanomat.

Simenesen tegi laboratooriumis katse, milles 20 kilogrammile sulaalumiiniumile lisas 20 liitrit vett. Plahvatus oli nii võimas, et see hävitas laboratooriumi ning tekitas ehitisse augu, mille läbimõõt oli ligi 30 meetrit.

Simenseni arvates hävitas vee ja sulaalumiiniumi kokkupuutumine WTC tornides mitmeid korruseid, mille tagajärjel ülemised korrused kukkusid alumiste peale.

Uurija andmetel sisaldas kumbki tornidesse sõitnud lennuk umbes 30 tonni alumiiniumi.

11. septembri 2001. aasta terrorirünnakute taga oli terroriorganisatsioon Al-Qaeda. 19 terroristi kaaperdas mitu reisilennukit, millest kahega rünnati New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktorne.

Terrorirünnakutes hukkus ligi 3000 inimest. WTC tornides hukkus rohkem kui 90 riigi kodanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles