Kultuuri eelarve kasvab 10 miljoni võrra

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimedate Ööde Filmifestivali sümbol Pöffihunt Artise kino ees.
Pimedate Ööde Filmifestivali sümbol Pöffihunt Artise kino ees. Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriminister Rein Langi sõnul kasvab järgmise aasta kultuurivaldkonna eelarve võrreldes tänavuse aastaga 10,25 miljonit eurot. Sellele lisandub veel üle kümne miljoni euro saastekvootide müügist saadud vahendeid, mis suunatakse kultuuriobjektide energiatõhususe tõstmiseks.

Eelseisev aasta on filmiaasta ning selle raames toetatakse senisest enam Pimedate Ööde filmifestivali ning Pärnu Antrpoloogiafilmide festivali, teatas kultuuriministeerium. Filmifestivalide ja aasta läbi vältavate ürituste tarbeks on planeeritud kokku üle 512 000 euro.

Kaunite kunstide valdkonnas kasvavad oluliselt eraõiguslike muusikakollektiivide, kontserdikorraldajate ning muusikafestivalide toetusprogrammide mahud. Selleks, et tagada kontserdikorraldajatele pikemaks ajaks kindlustunne, on kavas toetust jagada nii kevadel kui ka sügisel.

Järgmisel aastal taastab ministeerium toetuse muusikatrükiste väljaandmiseks ning paranevad võimalused osaleda kirjandusmessidel. Ministeerium toetab tuleval aastal esmakordselt ka Eesti Disainikeskuse tegevust.

Kultuurieelarvest rahastatakse edaspidi täies mahus nii Eesti osalemist Veneetsia kunstibiennaalil kui ka kultuurilehte Sirp, mis senini said osaliselt toetust riigieelarvest ja osaliselt Kultuurkapitalilt.

Järgmisel aastal tõuseb 100 000 euro võrra pühakodade renoveerimise programm, mille raames alustatakse Pöide kiriku restaureerimisega ning jätkuvad mahukad tööd Kuressaare Laurentiuse ja Tartu Pauluse kirikutes.
Londoni suveolümpiamängudel osalemiseks eraldab riik 862 000 eurot Eesti Olümpiakomiteele, lisaks rahastatakse olümpiaks valmistumist hasartmängumaksust laekunud summadest.

Kultuuriministeerium jätkab muu hulgas ka lastele eluks vajaliku oskuse, ujumise algõpetuse toetamist. Oluline on ka spordialaliitude ja noortespordi baasrahastamine ning Eestis korraldatavate rahvusvaheliste võistluste ja nendel osalemise toetamine.

Järgmisel aastal tehakse ulatuslikke renoveerimistöid saastekvootide müügist saadud vahendite abil. Renoveerimistööd seisavad ees Vanemuise Teatris, Ugalas ja Nukuteatris. Korda saab ka Mart Saare muuseum Hüpassaares.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles