Tartu Ülikooli rektorile ei antud Hiina viisat

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektor Alar Karis andis Teaduste Akadeemia saalis dalai-laamale üle audoktori medali
Tartu Ülikooli rektor Alar Karis andis Teaduste Akadeemia saalis dalai-laamale üle audoktori medali Foto: Jarek Jõepera

Tartu Ülikooli rektor Alar Karis pidi  suunduma Shanghais toimuvale konverentsile, kuid visiit võib jääda ära, sest Hiina saatkond lükkas viisapalve tagasi.

Karisele esitas kutse konverentsil osaleda Shanghais asuv Jiao Tongi Ülikool. Karis pidanuks seal ettekande teemal, kas kontseptsioon maailmatasemel ülikoolidest loob piire riikide ja ülikoolide vahel.

Konverentsi avaettekanded peetakse 31. oktoobril. Karis oleks konverentsile sõitnud 29. oktoobril ja praegu on konverentsi koduleheküljel tema nimi veel esinejate seas olemas. Karis peaks esinema 1. novembril.

«Viisataotlus takerdus – taotlust ei võetud vastu ja öeldi, et ülikool teab miks,» sõnas Karis.

Kas Karis kavatseb proovida viisat uuesti taotleda, on veel lahtine, sest ülikooli välissuhete osakonna juhataja suundub reedel Hiina saatkonda, kust saab ehk täpsemat infot keeldumise põhjuste kohta.

Karis andis 18. augustil Tallinnas Teaduste Akadeemia saalis tiibetlaste usujuhile dalai-laamale ehk Tenzin Gyatsole üle enda juhitava kõrgkooli audoktori medali.

Karis möönis, et dalai-laamale audoktori medali andmine ja viisataotlusest keeldumine võivad olla omavahel seotud.

«Saatkonnad keeldumisi tavaliselt ei selgita, kuid me teame varasemast, et Hiina on sellistele asjadele valulikult reageerinud,» sõnas Karis.

Rektor rõhutas, et tal ei tulnud pähegi variant, et dalai-laamale jääks medal andmata.

«Kui ülikool on nii otsustanud, siis olen mina rektorina kohustatud üle andma – oleks näotu, kui ei annaks,» sõnas ta.

Karise sõnul oli juba enne aumedali üle andmist kuulda vihjeid, et selline tegu võib midagi mõjutada, kuid temaga keegi otse sellel teemal rääkinud pole.

Kuidas nii dalai-laamaga seotu kui ka viisataotlusest keeldumine võib mõjutada ülikooli ja Hiina tulevasi suhteid, ei osanud Karis oletada.

«Ma ei oska öelda – me oleme akadeemiline asutus ja poliitilised virvendused ei tohiks meid mõjutada, sest suhtleme Hiinaga kõrghariduse teemadel,» selgitas ta.

«Seda enam üllatunum ja pettunum olen, et Hiina suursaatkond sellise käigu tegi. Me pole poliitilisi seisukohti võtnud ja dalai-laama sai audoktori medali humanistlike vaadete levitamise eest,» lisas Karis.

Dalai-laama külaskäik tekitab probleeme ka ministeeriumitele: nii rahandusministeeriumist kui ka välisministeeriumist tõsteti esile, et edasi lükkus 22. augustiks plaanitud Hiinaga topeltmaksustamise vältimise protokolli allkirjastamine. Eesti ja Hiina vaheline topeltmaksustamise vältimise leping sõlmiti 2000. aastal.

Lisaks jäi ära põllumajandusministri visiit Hiina ja Hiina esindajate visiit Eestisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles