Sotsiaaltoetused tuleval aastal ei muutu

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Vastavalt täna valitsuse poolt heaks kiidetud 2012. aasta riigieelarvele kasvab sotsiaaltoetuste maht riigieelarves 9,2 miljoni euro võrra, kuid toetuste suurused ei muutu.

Sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsler Riho Rahuoja selgitas Postimees.ee’le, et tõus on tingitud toetuste saajate arv kasvust. 

Nii kasvavad summad puuetega inimeste sotsiaaltoetuste, vanemahüvitise, tööõnnetustega seotud kahjuhüvitiste ja erijuhtudel makstava sotsiaalmaksu puhul.

Kulud tööõnnetustega seotud kahjuhüvitistele kasvavad tingituna jõustunud kohtuotsustest, mille kohaselt ei tohi vanaduspensionieas oleva isiku töövõimetushüvitisest maha arvata vanaduspensioniosa. Seoses sellega makstakse vanaduspensioniealistele isikutele hüvitisi tagasiulatuvalt ning suurendatakse väljamakstavaid hüvitisi.

Sotsiaaltoetustest vähenevad aga riigi kulud töötutoetustele ning töötuna arvel olijate sotsiaalmaksu eraldistele, kuivõrd 2011. aastal on registreeritud töötute arv olnud jätkuvalt languses. Samuti on pidevalt vähenenud töötutoetuse saajate arv. 

Lisaks on alates 2011. aasta märtsist võimalik töötuskindlustushüvitist saada 360 päeva, mis pikendab töötuskindlustushüvitiste keskmist perioodi. «See omakorda  vähendab töötutoetuse kulu ning riigi poolt erijuhtudel makstava sotsiaalmaksu kulu, kuna töötute ravikindlustus tagatakse hüvitise perioodil töötuskindlustus vahenditest,» lisas Rahuoja. Võrreldes 2011. aastaga on 2012. aastaks prognoositud jätkuvat registreeritud töötute arvu langust.

Sotsiaalministeeriumi eelarve rõõmustab kõige rohkem ilmselt pensionäre – nagu ajakirjanduses on ka varem juttu olnud, ootab pensionäre tuleval aastal ees pensionitõus 4,4 protsendi võrra. Pensionideks makstavad summad suurenevad 72 miljoni euro võrra.

Kokku on sotsiaalministeeriumi eelarve maht 2,7 miljardit eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles