Endine rektor: akadeemia kolimine Virumaale tähendaks kvaliteedilangust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreenholmi vabrik Narvas.
Kreenholmi vabrik Narvas. Foto: Liis Treimann

Sisekaitseakadeemia endise rektori Priit Männiku arvates tähendaks sisekaitseakadeemia õppetöö kolimine Ida-Virumaale olulist õpetamise kvaliteedi langust.

«Sisekaitseakadeemias toimub õpe nii kutse-, kõrghariduse kui ka magistriõppe tasandil. Kuivõrd tegemist on rakendusliku kõrgkooliga, siis on ligikaudu pooled õppejõud oma eriala tippspetsialistid ametkondadest, mis asuvad Tallinnas. Samuti kasutab akadeemia mitmete Tallinnas asuvate ülikoolide ja Euroopa partnerülikoolide õppejõude nii tasemeõppes, magistriõppes kui ka täienduskoolituses,» rääkis Männik ning lisas, et ei tea, kelle huvides võiks olla sisejulgeolekulise hariduse põhjalaskmine.

Männiku sõnul tundub lootusetu, et kõrgkvalifitseeritud spetsialistid on nõus iganädalaselt sõitma 2-4 tunniks, riigi teise serva loengukursust läbi viima, kulutades selleks oma tööajast terve päeva, rääkimata transpordikuludest.

«Isegi eeldusel, et osa põhikohaga õppejõude on nõus jätkama õpetamist Virumaal, tähendab see ilmselgelt õpetamise kvaliteedi olulist langust ning transpordikulude kasvu,» arvas Männik. «Samas on Akadeemia üleriiklikult tunnistatud kvaliteedikonkursi võitjaks.»

«Kõigi seniste uute akadeemiale pakutud asukohtade: Tallinna kesklinnas, Murastes ja nüüd Virumaal, rajamiskulud on oluliselt ületanud seniste Kase tänaval asuvate hoonete renoveerimiskulusid, rääkimata logistikakuludest seoses õppejõudude ja üliõpilaste transpordi- jm kuludega,» sõnas endine rektor.

Männik märkis, et vähetähtis kaalutlusprotsessis ei tohiks olla ka üliõpilane. «Virumaalt pärit üliõpilasi on kogu akadeemia 1000 õppurist vaid mõni protsent, seega peaksid kõik tulevased üliõpilased nädalalõppudel saama sõita Narvast üle riigi laiali kodudesse ja tagasi kooli. Rehkendagem ka seda aja- ja transpordikulu. »

«Peaks olema, mida arvesse võtta, et jõuda järeldusele- kui soovime kvaliteetse sisejulgeolekulise hariduse jätkumist Eestis, on Sisekaitseakadeemia õige asukoht Kase tänaval, Tallinnas, kus on kõik võimalused senisel territooriumil korraliku ja tänapäeva nõuetele vastava õppekompleksi väljaehitamiseks ja seda vähemalt poole soodsamalt kui kusagil mujal,» leidis Männik.

Kui valitsus otsustab sisekaitseakadeemia kolimise Ida-Virumaale, võib õppeasutuse asukohaks saada Kreenholmi manufaktuuri ajalooline hoonekompleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles