Ekspertiis tuvastab Võrumaal leitud massihaua ohvreid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsavendade eluaseme jäänused Alam-Pedjal.
Metsavendade eluaseme jäänused Alam-Pedjal. Foto: Ove Maidla

Võrumaal augustis avastatud massihauaga seoses sai kaitsepolitsei mitmeid kõnesid võimalikelt lähedastelt ning arvatavalt 1950. aastate alul jõhkralt tapetute isikud selgitab ekspertiis.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp ütles ERRi uudisteportaalile, et esialgsed ekspertiisitulemused selguvad lähikuudel.

«Nii mõnelgi inimesel on tekkinud lootus oma lähedane kohaselt matta, kuid paraku on küüditamiste ajast ning nende vahele jäänud ajast teada tapetuid tunduvalt enam, kui tänaseks nende säilmeid leitud on,» nentis Puusepp.

Kaitsepolitsei kinnitusel on varem uuritud arhiividokumentidest teada, et alates 1946. aastast olid toonase NLiidu julgeolekuorganite kohalikel üksustel instruktsioonid peita või hävitada tapetute laibad nii, et oleks välistatud nende leidmine, ümbermatmine või haudade tähistamine.

Seetõttu on sellest perioodist sadade Eesti inimeste matmiskohad seni teadmata. Kapo peab tõenäoliseks, et Võru lähistelt Valga maantee äärest avastatud massihaud pärineb sellest perioodist, kuid esialgu ei välistata ka teisi versioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles