Venemaa kaitses tegutsemist augustisõja ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Osseetiasse suunduv Vene soomukite kolonn 2008. aasta augustisõja ajal Põhja-Osseetias.
Lõuna-Osseetiasse suunduv Vene soomukite kolonn 2008. aasta augustisõja ajal Põhja-Osseetias. Foto: SCANPIX

Vene sõdurid tegelesid 2008. aasta augustisõjas vaid enesekaitsega Gruusia vägede vastu, väitis Venemaa täna Euroopa inimõiguste kohtus.

Thbilisi süüdistab Venemaad viiepäevase sõja ajal tsiviilisikute ründamises, täpsemalt öeldes sääraste rünnakute lubamises või põhjustamises. Gruusia esitas kaebuse inimõiguste kohtusse varsti pärast sõja lõppu, vahendas AFP.

Vene asejustiitsminister Georgi Matjuškin ütles täna Strasbourgis, et Venemaa sekkus sõjaliselt vastuseks «Gruusia algatatud illegaalsele ja tahtlikule sõjategevusele» separatistlikes piirkondades. Venemaa tegutses oma kodanike ja Vene rahuvalvajate kaitseks, sõnas Matjuškin.

Venemaad esindav advokaat Michael Swainston palus kohtul Gruusia kaebus tagasi lükata, sest Lõuna-Osseetia ja Abhaasia ei olnud konflikti ajal Vene territooriumi osa.

Gruusia asejustiitsminister Tina Burjaliani ütles aga kohtus, et mõlemad piirkonnad olid sisuliselt Venemaa kontrolli all.

Kohus peab nüüd otsustama, kas kaebus arutusele võtta. Kahe riigi vahelised kohtuasjad on EIKs väga haruldased – pärast asutamist 1959. aastal on inimõiguste kohus sellistes tülides otsuse teinud vaid kolmel korral.

Kohtu ette pole veel jõudnud teine Venemaa ja Gruusia vaheline tüli, mis puudutab Venemaal elavate grusiinide väidetavat tagakiusamist pärast seda, kui 2006. aasta septembris arreteeriti Thbilisis neli Vene ohvitseri.

Strasbourgi kohtule on seoses 2008. aasta sõjaga esitatud veel 1940 kaebust, enamik neist on tehtud Gruusia vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles