USA admiral süüdistas taas Pakistani

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani pealinn pärast 14. septembril Kabulis toimunud rünnakut.
Afganistani pealinn pärast 14. septembril Kabulis toimunud rünnakut. Foto: SCANPIX

USA sõjaväe ühendatud peastaabi ülema admiral Mike Mulleni sõnul aitas möödunud nädalal Afganistani pealinnas Kabulis toimunud rünnakut läbi viia Pakistani luureagentuur (ISI).

Mulleni sõnul on ISI-l sidemed vähemalt 25 inimese, sealhulgas ka 11 tsiviilisiku elu nõudnud rünnaku korraldanud nn Haqqani võrgustikuga, kelle sihtmärkideks oli Kabulis asuv USA saatkond ning teised ametihooned, vahendas BBC.

«ISI abiga planeerisid ja viisid Haqqani võitlejad läbi autopommirünnaku ja rünnaku meie saatkonnale,» väitis Mullen, kelle andmetel on ISI olnud veel mitme väiksema rünnaku taga.

Pakistani siseministeerium on eitanud sidemeid Haqqani võrgustikuga, mis sarnaselt Talibanile ei näita üles valmidust keskvõimuga leppimiseks või normaalsesse poliitilisse protsessi lülitumiseks. Seejuures nimetas Islamabad sel kuul oma ametist tagasi astuva Mulleni väiteid vastutustundetuks.

USA ja Pakistani suhted on pärast 2. mail Pakistani idaosas Abbottabadis toimunud Ühendriikide eriüksuslaste haarangut, mille käigus tapeti Al-Qaeda liider Osama bin Laden, äärmiselt pingelised. Ühendriikide hinnangul õnnestus bin Ladenil varjata end Pakistani võimude abiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles