Psühholoog: tänapäeva peremudel on väga haige

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus tegutsev laste psühholoog Toivo Niiberg peab ennast koleeriliseks ja temperamentseks inimeseks, mis aitab mitut tööd korraga teha.
Tartus tegutsev laste psühholoog Toivo Niiberg peab ennast koleeriliseks ja temperamentseks inimeseks, mis aitab mitut tööd korraga teha. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Esmaspäeval Rakvere Kungla lasteaias loenguid pidanud tuntud Eesti psühholoogi ja mitme raamatu autori Toivo Niibergi arvates kasvavad tänapäeva lastest tuimade nägudega depressiivsed inimesed, kirjutab Virumaa Teataja.


Mis on peamine probleem, millega teie poole pöördutakse?

Viimasel ajal on igasugused arenguhäired ja lastega ei saada hakkama. Siis on lapse väsimus, erivajadused ja õpiraskused, psühhoosid, foobiad ja hirmud.


Kui suur on teie töökogemus?
Olen töötanud ligi 30 aastat.

Kas selle aja jooksul on inimeste probleemid muutunud? Kas varem olid teistsugused mured?
Kodu ja pere tähtsus väheneb kogu aeg. Laste jaoks on vähe aega. Laps on luksus, tähtsam on vaba aeg. Praegu näitavad teismeliste seas tehtud küsitlused, et enamik neist ei taha abielluda, ei julgegi abielluda, sest paljud on saanud haiget oma vanemate lahutusprotsesside pärast. Tänapäevane peremudel on väga haige.


Paljud pered elavad koos laste pärast. Kas see on õige?
Ei ole õige, lapsed ei vaja neid ohvreid. Ei pea elama koos teineteist vihates ja arvates, et laps ei saa millestki aru. Laps mõistab kõike. Parem minna lahku, nii et lapsed ei kannataks, nii et teineteisele saaks ausa pilguga otsa vaadata. Kui asi vindub, hakkavad inimesed teineteist vihkama. Kõik see kandub lapse käitumisse.


Kuidas see lapse puhul avaldub?
Lapse halvas käitumises. Kui lapsel on enam-vähem kõik korras, siis laps ei käitu ju halvasti. Lapsed käituvad halvasti, et endale tähelepanu tõmmata. Ja see näitabki, et midagi kuskil logiseb. Mida väiksem on laps, seda vähem teeb ta pahandusi meelega.

Kui laps hakkab manipuleerima, on midagi lahti - siis ei saa laps piisavalt tähelepanu. Kui ma midagi head teen, siis seda ei märgata, kui ma lollust teen, vot siis märgatakse ja minuga tegeldakse - lapse siiras mõtlemine.

Loe intervjuu täisversiooni Virumaa Teatajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles