Füüsikute revolutsiooniline avastus: neutriinod liiguvad valgusest kiiremini

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CERNi uurimiskeskus Genfis.
CERNi uurimiskeskus Genfis. Foto: SCANPIX

Valguse kiirust uuriv rahvusvaheline teadlasterühm teatas pöördelistest tulemustest, mis saadi elementaarosakesi neutriinosid uurides.

Füüsikute tehtud katsed näitavad, et aatomist väiksemad neutriinod suudavad liikuda kiirusega 300 006 kilomeetrit sekundis ehk valguskiirusest veelgi nobedamalt.

Kui uurimistulemus saab kinnitust, siis võib see raputada füüsika alustalasid ja Albert Einsteini 1905. aastast pärit relatiivsusteooriat. Füüsika üheks nurgakiviks on seni olnud teadmine, et valgusest kiiremini ei suuda mitte miski liikuda.

Katsete käigus saadeti neutriinod Šveitsis Genfi lähedal asuvast Euroopa Tuumauuringute Keskuse (CERN) laboratooriumist 730 kilomeetri kaugusele Itaalias Gran Sassos asuvasse laboratooriumi.

Kolme aasta jooksul saadeti ühest uurimiskeskusest teise 15 000 kiirt, vahendas Reuters.

«Tunne, mis enamikke inimese valdab, on selline, et see ei saa olla õige, ei saa olla tõeline,» tõdes CERNi pressiesindaja AP vahendusel.

Ka teadlased ise on saadud uurimistulemuste tõttu hämmingus ja nad on neid kontrollinud pool aastat. Nüüd soovivad nad oma tulemused anda teadusringkondade valdusesse võimalike vigade leidmiseks.

«Kui see kinnitust saab, siis on tegemist revolutsioonilise avastusega,» nentis Indiana Ülikooli teoreetiline füüsik Alan Kostelecky ajalehe San Francisco Chronicle vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles