Läti presidendi põhikriteerium – lai koalitsioon

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš.
Läti president Andris Bērziņš. Foto: SCANPIX

Kuigi Läti president Andris Bērziņš pole nimetanud veel peaministrikandidaati, peab tema sõnul tulevane valitsusliit olema võimalikult lai ning valitsusjuht kogenud.

«Parim võimalik koalitsioon koosneks mitmest parteist. Teisalt parim peaministrikandidaat on kogenud, tark ja võimeline meeskonda juhtima ning vastuvõetav kõigile erakondadele,» leidis suvel riigipeaks tõusnud Bērziņš lõunanaabrite uudistevõrgu LETA vahendusel.

Koalitsiooniläbirääkimised Läti parlamenti pääsenud poliitiliste jõudude vahel jätkuvad ning esile on kerkinud kaks kõige tõenäolisemat valitsusliitu.

Neist esimene koosneb Zatlersi Reformierakonnast (ZRP), peaminister Valdis Dombrovskise juhitavast Ühtsusest ning valimised võitnud Koosmeele Keskusest, kellel oleks 100-liikmelises seimis 73 kohta.

Teine võimalik valitsuskoalitsioon ühendaks paremjõud ehk ZRP, Ühtsuse ja rahvusliku bloki Kõik Läti Heaks! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK. Viimase kaasamise valitsusse on välistanud aga Koosmeele Keskus.

Parandatud 23.09 kell 14.28 tõenäolist valitsusliitu, kuhu lisaks ZRP-le ja Koosmeele Keskusele kuuluks ka Ühtsus. Kolmel erakonnal oleks seimis 73 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles