USA satelliidi kukkumiskoht endiselt ebaselge

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oletused Ameerika Ühendriikide uurimissatelliidi (UARS) kukkumiskoha ja ka selle aja kohta on endiselt ebaselged.

USA kosmoseagentuuri NASA viimaste oletuste järgi kukub satelliit Maale kas täna õhtul või homme varahommikul (idaranniku aja järgi), seisab agentuuri koduleheküljel.

Venemaa kosmosespetsialistid oletavad, et see kukub India ookeani Crozet’ saartest põhja poole, vahendas ITAR-TASS.

Sama ennustusega olid varem tulnud välja Põhja-Ameerika õhukaitsesüsteemi (NORAD) eksperdid.

Peaaegu kindel on see, et satelliit ei kuku alla Põhja-Ameerikas. Täpne koht selgub vaid paarkümmend minutit enne kukkumist.

20-aastane satelliit on bussisuurune ja see kaalub kuus tonni. Oletatavasti puruneb see atmosfääri läbides enam kui sajaks tükiks, millest suur osa põleb ära.

Suurim tekkiv tükk kaalub NASA väitel enam kui 150 kilogrammi.

Väiksemaid tükke võib lennata kukkumiskohast 500 kilomeetri raadiuses laiali.

NASA spetsialistide sõnul võimalus, et mõni tükk võib tabada kedagi Maal elavast seitsmest miljardist inimesest, on üks 3200 vastu.

Kosmoseprügi uuringutega tegeleva keskuse juht William Ailor rääkis Reutersile, et igasugust prahti on sattunud kosmosesse 40-50 aastat. «Meil on palju asju alla kukkunud, mõnikord sada objekti aastas või rohkemgi. Vaid üht inimest on väga kerge tükikek õlast riivanud kogu selle aja jooksul ja seega on meie arvates võimalus, et keegi pihta saab, väga väike.»

Maale kukuvad muu hulgas titaanist kütusemahutid ja roostevabast terasest valmistatud akude ümbrised. «Ameerika Ühendriigid maksavad võimalikud kahjud kõik kinni, kompensatsioonil ülempiiri pole,» rahustas Nebraska ülikooli õigusprofessor Frans von der Dunk AFP vahendusel.

Kompensatsiooni saamise tingimuseks on see, et riik on allkirjastanud vastavad lepingud. Praegu puudutab leping pooli maailma riike.

Uurimissatelliit (UARS) saadeti orbiidile aastal 1991 ja see oli kasutuses 2005. aastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles