Iisrael viis sõjaväe kõrgendatud valmisolekusse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli sõdurid jälgimas palestiinlaste kogunemisi Läänekalda ja Iisraeli piiri lähedal asuvas al-Ramis.
Iisraeli sõdurid jälgimas palestiinlaste kogunemisi Läänekalda ja Iisraeli piiri lähedal asuvas al-Ramis. Foto: SCANPIX

Iisraeli võimude teatel anti sõjaväele ja politseinikele käsk asuda täna ÜROs toimuva Palestiina iseseisvushääletuse eel kõrgendatud valmisolekusse.

Politsei esindaja Micky Rosenfeld ütles uudistevõrgule AFP, et tänasest kuni laupäeva õhtuni on kogu riigis kõrgendatud valmisolekus nii politseinikud kui ka piiripolitseinikud, kellele on antud käsk vastata igale võimalikule rahutusele, mille võib kaasa tuua ilmselt täna ÜRO Julgeolekunõukogus toimuv hääletus Palestiina täisliikmeks võtmise üle.

Rosenfeldi sõnul on kontrolli tugevdatud nii Iisraeli ja Läänekalda piiril, Ida-Jeruusalemmas ning teistes araablastega asustatud juudiriigi linnades ja nende ümbruses.

Jeruusalemmas ei luba politsei al-Aqsa mošee juurde alla 50-aastaseid mehi ja isikuid, kellel puudub Iisraeli võimude väljastatud isikutunnistus.

Yneti teatel pidasid Iisraeli piiripolititseinikud Beit Haninas kinni kolm noorukit, kes olid põlema süüdanud rehve ja loopisid julgeolekutöötajate pihta kive. Jeruusalemma Templimäel peeti kinni veel kaks isikut.

Lisaks politseinikele on kõrgendatud valmisolekus ka armee. Iisraeli meedia teatel on korda looma saadetud ka 1500 reservsõjaväelast.

Iisraeli julgeolekuallikad on varem kinnitanud, et korrarikkujate vastu rakendatakse jõudu ning jõuorganid teavad, kuidas võimalike kokkupõrgete puhul tegutseda.

Armee teatel võivad kokkupõrked puhkeda tänaste palvuste ja Palestiina Omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbasi ÜRO kõne järel.

Abbas esitab täna ÜRO peasekretärile Ban Ki-moonile taotluse tunnustada Palestiinat maailmaorganisatsiooni täisliikmena. Seejärel hääletab selle üle ÜRO Julgeolekunõukogu.

ÜRO 194. täisliikmeks saamiseks peab Palestiina pälvima ÜRO Julgeolekunõukogu 15 liikmesriigist vähemalt üheksa toetuse. Seejuures võivad julgeolekunõukogu alalised liikmed – Suurbritannia, Venemaa, USA, Hiina ja Prantsusmaa – kasutada oma vetoõigust.

Ühendriigid on avaldanud küll toetust kahe riigi lahendusele Lähis-Ida rahuprotsessis, kuid leidnud, et Palestiina ja Iisraeli erimeelsused tuleks lahendada otsestel läbirääkimistel. Hääletusel on USA lubanud kasutada oma vetoõigust.

Kui julgeolekunõukogu Palestiina täisliikmeks võtmist ei toeta, võib Abbas paluda hääletust peaassambleel, et saada maailmaorganisatsioonis laiendatud vaatleja staatus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles