Türgi peaminister: Iisrael mõnitab ÜROd

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan. Foto: SCANPIX

Türgi peaministri Recep Tayyip Erdoğani hinnangul on Lähis-Ida konflikt ohuks maailmarahule.

Erdoğan oli eile ÜRO peaassambleel peetud kõnes Iisraeli suhtes kriitiline, leides, et ÜRO resolutsioone eirav juudiriik õõnestab maailmaorganisatsiooni autoriteeti ning rahvusvahelist õigust laiemalt, vahendas Iisraeli uudisteportaal Ynet.

Valitsusjuht nimetas palestiinlaste kannatusi inimtragöödiaks ning soovitas rahvusvahelisel üldsusel teha Iisraelile selgeks, et juudiriik ei seisa seadusest kõrgemal. Seejuures kinnitas Erdoğan Ankara tingimusteta toetust Palestiina iseseisvusele.

«Iisraeli juhtkond peab mõistma, et rahu ei asenda miski,» lisas Erdoğan. «Need, kes Iisraeli kaitsevad, peavad mõistma, et tõeline julgeolek on võimalik ainult rahu saabudes.»

Erdoğan puudutas oma kõnes ka mullu 31. mail toimunud juudiriigi eriüksuslaste rünnakut Türgi abilaevale, mil Iisraeli sõjaväelased tapsid mereblokaadi murda üritanud Türgi reisilaeval Mavi Marmara üheksa türklasest aktivisti.

Juudiriik kinnitab, et eriüksuslased tegutsesid enesekaitseks ja vastavuses rahvusvaheliste seadustega. ÜRO uurimisraporti kohaselt kasutas Iisrael aga üleligiset jõudu abilaevastiku peatamisel. Samas leidsid raportöörid, et juudiriigi kehtestatud mereblokaad Gaza vastu oli seaduslik. 

Türgi valitsusjuht mõistis Iisraeli tegevuse hukka, nõudes taas juudiriigilt vabandamist, kahjude hüvitamist ning Gaza blokaadi lõpetamist. Varem ameerika telekanalile PBS-ile antud intervjuus kinnitas Erdoğan, et Türgi ja Iisraeli suhted ei parane enne, kui juudiriik ei muuda oma suhtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles