ÜRO omistas inimõiguste auhinna Benazir Bhuttole

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iga viie aasta tagant välja antava ÜRO inimõiguste auhinna pälvis postuumselt möödunud aastal mõrvatud Pakistani endine peaminister Benazir Bhutto.

Bhutto nimel võttis auhinna vastu tema poeg Bilawal Bhutto, kes asus pärast oma ema surma juhtima ka Pakistani Rahvaparteid (PPP), vahendas AP.

«Demokraatia Pakistanis pole oluline ainult pakistanlastele, see on oluline kogu maailmale,» tsiteeris Bilawal Bhutto oma ema autobiograafilist raamatut ja lisas, et ta ema tegi kõik «inimlikult võimaliku, et juurutada Pakistanis demokraatiat ja inimõigusi».

Benazir Bhutto sündis 1953. aastal. Tema isa Zulfikar Ali Bhutto asutas PPP ja oli riigi president ning peaminister.

Harvardi ja Oxfordi ülikoolis hariduse saanud Benazir Bhutto naases Pakistani ja võttis seejärel isalt üle PPP juhtimise.

Benazir Bhutto sai esimest korda peaministriks 1988. aastal, kuid oli sunnitud tagasi kahe aasta pärast tagasi astuma. Uuesti sai Benazir Bhutto peaministriks 1993. aastal. Seekord sai Benazir Bhutto valitsusjuhi ülesandeid täita kolm aastat, sest kohus mõistis tema ja ta abikaasa Asif Ali Zardari, kes on praegu Pakistani president, altkäemaksu võtmise eest viieks aastaks vangi.

Süüdimõistmise ajal välismaal viibinud Bhutto otsusas jääda pagulusse ning naases kodumaale alles möödunud aasta oktoobris, sest toonane president Pervez Musharraf lubas talle puutumatust.

Tema naasmise päeval ründas teda enesetaputerrorist, kelle rünnakus hukkus Benazir Bhutto kõrval veel üle saja inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles