Ministeeriumid vaidlevad koolide tervisenõuete üle

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klass.
Klass. Foto: Sille Annuk

Haridus- ja sotsiaalministeerium ei leia ühist keelt koolide tervisekaitse nõuete osas. Näiteks ei suudeta kokku leppida, kui palju peab klassis olema ühe lapse kohta ruumi.

Koolide tervisekaitsenõuete määruse eelnõu on sotsiaal- ning haridusministeerium korduvalt arutanud ja tänaseks päevaks ei ole leitud ühist keelt mõne nii öelda tehnilisi tingimusi reguleeriva punkti suhtes, tunnistas haridusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva.

Ta lisas, et haridusministeeriumi arvates pole vaja kehtestada nõudeid ja tingimusi, mida enamus koole täna täita ei suuda.

Näiteks on määruses nõue, mille kohaselt peab iga õpilase kohta olema klassis ruumi vähemalt kaks ruutmeetrit, mitte 1,7 ruutmeetrit nagu seni. Ladva sõnul on enamus Eesti koole ehitatud nõukogude ajal ja neis koolimajades tekib uute nõuete rakendamisel probleeme sellega, et 30 õpilast ei mahuks siis enam klassi ära.

«Sotsiaalministeerium on lähenenud asjale liiga lihtsalt ning võtnud Eesti Hariduse Infosüsteemist koolimajade kogu pindala (koos koridoride, garderoobide ja tualettruumidega), jaganud selle õpilaste arvuga ning leidnud, et ainult seitse kooli ei suuda ülalnimetatud nõuet täita. Kui sama arvutuse aluseks võtta ainult õpperuumid ehk klassid, on tulemus hoopis teistsugune,» ütles Ladva.

Kuigi eelnõu kohaselt peab klassis olema ühe lapse kohta rohkem ruumi, on seal ka nõue, et pingiridade vahekaugus peab olema pool meetrit, mitte 60 cm, nagu näevad ette senised nõuded. Ladva sõnul tekib küsimus, miks sellist muudatust on tarvis.

Haridusametnikele jääb arusaamatuks soov reguleerida kätepesuvee temperatuuri. Eelnõu kohaselt peab kätepesuvesi olema 35- kuni 50kraadine, samas duširuumis kasutatava vee temperatuur on jäetud reguleerimata. «Tekib küsimus, kas kätepesuvee temperatuuri ikka peab nii rangelt määrama,» ütles Ladva.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on loomulik, et tööprotsessi käigus on erinevatel osapooltel erinevaid arvamusi. «Mis puudutab õpilaste arvu klassis, siis siin on kõige olulisem värske õhu tagamine õpilastele ja värskest õhust tulenevalt püüame leida ka mõistusepärase kompromissi laste arvu osas,» kommenteeris minister suurimat vaidlusküsimust.

Sotsiaal- ja haridusministeeriumi esindajad peaksid sel teemal lähiajal taas kohtuma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles