Palestiina esitas ÜRO-le vastuolulise taotluse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina Omavalitsuse liider Mahmoud Abbas.
Palestiina Omavalitsuse liider Mahmoud Abbas. Foto: SCANPIX

Palestiina Omavalitsuse president Mahmoud Abbas andis ÜRO peasekretärile Ban Ki-moonile üle Palestiina taotluse saada maailmaorganisatsiooni täisliikmeks.

Iisrael on jõudnud Abbasi sammu juba hukka mõista. Iisraeli hinnangul tuleks erimeelsused lahendada läbirääkimistel ja Palestiina ühepoolsed sammud ei aita kaasa rahu saavutamisele, vahendas uudistevõrk AFP.

ÜRO 194. täisliikmeks saamiseks peab Palestiina pälvima ÜRO Julgeolekunõukogu 15 liikmesriigist vähemalt üheksa toetuse. Seejuures võivad julgeolekunõukogu alalised liikmed – Suurbritannia, Venemaa, USA, Hiina ja Prantsusmaa – kasutada oma vetoõigust.

Ühendriigid on avaldanud küll toetust kahe riigi lahendusele Lähis-Ida rahuprotsessis, kuid leidnud, et Palestiina ja Iisraeli erimeelsused tuleks lahendada otsestel läbirääkimistel. Hääletusel on USA lubanud kasutada oma vetoõigust.

Kui julgeolekunõukogu Palestiina täisliikmeks võtmist ei toeta, võib Abbas paluda hääletust peaassambleel, et saada maailmaorganisatsioonis laiendatud vaatleja staatus, mille saab anda ÜRO peaassamblee ning mille puhul puudub riikidel vetoõigus.

Seejuures annaks vaatlejastaatus Palestiinale õiguse osaleda ÜRO juures tegutsevate organisatsioonide töös ning võimaldaks Palestiinal pöörduda ka Rahvusvahelisse Kriminaalkohtusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles