Paet: enamik ÜRO liikmesriike toetaks Palestiinat

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet ÜROs septembris 2010.
Välisminister Urmas Paet ÜROs septembris 2010. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet ütles, et enamik ligi 200 ÜRO liikmesriigist toetab Palestiina iseseisvust ning hääletaks võimalusel selle poolt.

Paet rääkis «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus, et emotsioonid seekordsel ÜRO peaassambleel on väga kõrgel - näiteks katkestati Palestiina omavalitsuse juhi Mahmoud Abbasi kõnet pidevalt aplausi ja hüüetega, samamoodi Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu kõnet, vahendas ERR Uudised.

Ministri sõnul ei ole praegune peaassamblee ja kogu eeltöö Iisraeli ja Palestiina poolega midagi andnud, sest mõlemad on jäigalt oma seisukohtade juures ning riikide omavahelist kompromissi ei paista kuskilt, Paet kinnitas, et Eesti toetab Palestiina iseseisvust ja seda, et kaks riiki eksisteeriksid rahulikult kõrvuti, kuid tahab, et see sünniks kahepoolse kokkuleppe korras.

«Aga nagu tänane päev on näidanud, ei ole sammugi sellele lähemale jõutud, seesama ühepoolne lähenemine teeb asjad veelgi keerulisemaks, tõstab pingeid veelgi üles, seetõttu on Eesti lähenemine olnud see, et ühepoolsed sammud ei ole need, mis tooksid rahu Lähis-Idas lähemale ja mida oleks mõistlik toetada,» selgitas minister.

«Kui tänasel päeval see avaldus, mille Palestiina omavalitsuse juht Mahmoud Abbas esitas ÜRO peasekretär Ban Ki-moonile, panna hääletusele ÜRO Peaassamblees, mis protseduuriliselt pole küll võimalik, siis kindlasti saaks ta enamuse toetuse ehk üle saja riigi toetuse,» rääkis ta.

Palestiina liikmestaatuse ja iseseisva riigina tunnustamise üle saab aga hääletada ÜRO julgeolekunõukogu, Paeti hinnangul on nõukogus ilmselt mitu riiki, kes sellele vastu seisab. «Tegelikult suure tõenäosusega, kui nädalate pärast julgeolekunõukogus häääletus toimub, ei ole ainult USA see, kes sellele vastu on, ilmselt neid riike, ka tänases ÜRO julgeolekunõukogu koosseisus, nii alaliste kui ajutiste liikmete hulgas, on veel,» ütles Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles