Kilk: mereväe skandaalis on poliitikat

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mereväebaas.
Mereväebaas. Foto: kaader Reporter.ee videost

Ettevõtja Rein Kilk leidis, et mereväes toimunu ümber lahvatanud skandaalis on üksjagu poliitikat.

«Mehe kirjutises olid usutavaimad kohad need, mis puudutasid mereväeohvitseride haridust, palgaprobleemi ja väljaõppeprobleemi,» loetles ajakirjanik Ainar Ruussaar Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Kui mereväeohvitseri palk on keskmiselt €600 kuus, siis üks USA firma on ostnud väga tõhusalt Eesti mereväge tühjaks, makstes €2400 kuus. 30-35 ohvitseri ja allohvitseri on juba selle tee jalge alla võtnud väidetavalt, minnes turvameesteks laevadele, üks laevatäis mehi on juba Adeni lahe kanti teele asunud,» rääkis Hõbemägi.

«Rahuajal NATO vihmavarju all olles €600 palk eeldab ikka erakordselt isamaalist tunnetust või erakordset vabatahtlikku panust,» tõdes Ruussaar.

«Ta ju paljastab terve eestlaste alatu olemuse, et eestlane ainult almustest elabki, tahabki alandusi, ta võrdleb eestlasi näljase koeraga, vihmaussiga, ütleb, et eestlase mõttemaailm on hullusärgis, sellest tuleb nüüd saatesari teha. Tema peamiseks tunnistajaks ja autoriteedis eesti rahva paljastamises on muuseas Evelyn Sepp,» rääkis Rein Kilk.

«Üks asi tema «Pealtnägija»-jutus oli ju see, et ise ka on rikkunud rämedalt kaitseväeteenistuse seadust, oleks pidanud rikkumistest, puudustest ette kandma kohe, see oli ta kohustus,» rõhutas Kilk.

«On üks asi, et tema tekst on üle võlli käiv, see ilmus toimetustesse sel kevadel, just üle võlli käiva laadi tõttu jäi kolme-nelja toimetusse lebama. Kui kuskilt ilmus välja, et «Pealtnägija» sellega tegeles, võeti teema uuesti üles,» selgitas Hõbemägi.

«See, et mereväes midagi toimub, on kahtlemata selge. On oluline hulk mereväega seotud negatiivseid uudiseid olemas. Nagu näiteks mitme mereväeohvitseri altkäemaksuvõtmine, nende süü tõestati ära. Tahangi seda öelda, et kogu vestlus toimub tasemel, et Kirsberg on selline ja teistsugune. Tahaksin selgelt teada, mida merevägi ütleb süüdistuste kohtta konkreetselt,» rõhutas Hõbemägi.

«Siin tuleb faktide keeles rääkida, mitte emotsionaalselt,» lisas ta.

«Kuidas on võimalik, et ühte kahesaja inimesega rakukesse on kogunenud selline kuritegelik pesa? Näited, mis te tõite, kus paljastati korruptsioon, siis seda tegi süsteem ise, mitte «Pealtnägija» või «Ärapanija». See on see, kuidas tuleb asju lahendada, mitte minna aastaid hiljem meediasse,» leidis Kilk.

«Eks me ootame veidi suuremaid selgitusi kaitseväelt või mereväelt,» nõustus ka Hõbemägiga Ruussaar.

«Mereväe skandaalis on ka poliitikat: kas ei meenuta see mehe tekst eestlaste kohta norraka Breiviku manifesti veidi? Ja kui te vaatate internetis sellist asja nagu Põliseestlaste liikumine, siis selle eesotsas on antud ohvitser ja Jüri Toomepuu,» sõnas Kilk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles