NASA satelliidi tükid võisid kukkuda merre California lähistel

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA satelliit UARS
NASA satelliit UARS Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA teatel kukkus 20-aastane uurimissatelliit (UARS) eile varahommikul ilmselt Vaiksesse ookeani California lähistele.

Võimalik, et mõni tükk kukkus Ameerika Ühendriikidesse, kuid maapinnalt leitud osadest seni kindlaid teateid pole, vahendas AFP.

NASA ekspertide sõnul võib satelliidi täpne uppumiskoht jäädagi teadmata. «Me ei pruugi kunagi teada saada,» kinnitas NASA juhtivteadlane Nick Johnson ja lisas, et agentuur loodab, et avalikkus, lennundus- ja laevandusspetsialistid annavad leitud tükkidest teada.

Satelliidi ülesandeks oli uurida atmosfääri ja osoonikihti. UARS lennutati orbiidile 1991. aastal ja esialgu pidi see kasutuses olema vaid kolm aastat. Tegelikkuses võeti see kasutuselt ära 2005. aastal pärast kütuse lõppemist.

Bussisuurune satelliit kaalus kuus tonni ja suur osa sellest põles enne Maale kukkumist ära. Oletuste järgi võis maapinnale jõuda umbes 26 tükki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles