Masso: nii eestlasi kui soomlasi huvitab, mida naabrid neist arvavad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilvese raamatu esitlus Helsingis Eesti saatkonnas. Iivi Anna Masso.
President Toomas Hendrik Ilvese raamatu esitlus Helsingis Eesti saatkonnas. Iivi Anna Masso. Foto: Priit Simson

Politoloog Iivi Anna Masso, president Toomas Hendrik Ilvese äsja Soomes ilmunud kogumiku «Omalla äänellä» toimetaja, leiab raamatu esmase vastuvõtu põhjal, et mitte ainult eestlased pole väga huvitatud, mida naabrid neist arvavad, vaid seda on ka soomlased.

Masso sõnul oli kirjastuse WSOY soov, et raamatus  käsitletaks ka Eesti ja Soome suhteid, mitu Soome ajakirjandusväljaannet on president Ilvese raamatust kirjutades luubi alla võtnud just need kohad, see omakorda on pannud Eesti meediat Soomes kirjutatut uurima, vahendas ERR Uudised.

«Soomlased on selles mõttes eestlastega sarnased, et neid, nagu meidki, huvitab hirmsasti, mida naabrid neist arvavad, tänu sellele on Eesti ja Soome suhted vähemalt esmase reaktsioonina saanud proportsioonitult suure tähelepanu osaliseks, ja tundub, et nii, nagu ikka kipuvad Eesti ja Soome vahelised uudised  minema – see ei ole esimene kord, aga ka praegu läks nii, nagu on läinud varemgi – nad kipuvad üksteist võimendama, üksteist tsiteerides üksteist võimendama, ja siis kaob see algallika tegelik sõnum ära,» rääkis Masso.

«Jah, minu meelest oli kummaline lugeda Suomen Kuvalehti uudistest, et president oleks justkui öelnud, et Soome poliitikud vaatavad Eestile [ülalt] alla, niimoodi ei ole ta seal raamatus öelnud – seda ma võin teksti tundes kinnitada, astupidi – ta kiidab väga näiteks Euroopa Parlamendis eestlaste ja soomlaste koostööd, olenemata erakonna piiridest.»

Masso ütles, et Suomen Kuvalehti küsis kõigi Soome erakondade esindajatelt, kas Soome poliitikud vaatavad eestlastele ülalt alla.

«Siis igaüks läks muidugi kinnitama, et ei, ei vaata, ja siis jõudis juba Eesti uudistesse selline versioon, et soomlased eitavad, mida Ilves väidab, aga tegelikult Ilves midagi niisugust ei väitnudki,» ütles Masso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles