Salumäe taastub visalt seljaoperatsioonist

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erika Salumäe koos tantsupartner Kristjan Kuuse ja saatejuht Mart Sanderiga saates «Tantsud tähtedega», mille viimane tango oli Salumäe sõnul seljale veidi liiast.
Erika Salumäe koos tantsupartner Kristjan Kuuse ja saatejuht Mart Sanderiga saates «Tantsud tähtedega», mille viimane tango oli Salumäe sõnul seljale veidi liiast. Foto: Mihkel Maripuu

Aastaid alaseljavaluga vaevelnud olümpiavõitja, poliitik Erika Salumäe taastub vaevaliselt operatsioonist ning on taastusrežiimil veel kuid. Muigamisi tunnistab ta, et «Tantsud tähtedega» saate viimane tango oli veidi liiast.


Menukas tantsusaates graatsiliselt põrandal lenneldes suutis Eesti Koolispordi Liidu president Erika Salumäe üsna oskuslikult teda juba üle kümne aasta vaevanud seljahäda varjata. Kavad said koostatud nii, et võimalikult vähe selga koormata, ning püsti aitas Salumäed hoida ka blokaadsüst.



Juba tipptasemel rattasõitmise ajal end tunda andnud valu sundis Salumäed vähemalt korra aastas isegi nädalateks voodisse pikali, piir saabus aga sel sügisel ning üle ei jäänud muud kui novembri alguses operatsioonilauale minna.



Trekisõit tõi seljavalu

Lõikusest taastumine on aga veninud oodatust pikemaks ning Salumäe peab voodirežiimil olema veel kaks kuni kolm kuud. «Püüdsin küll aastaid sellest probleemist kõrvale hiilida, aga lõpuks ei olnud pääsu ja tuli ikka lõikuslauale minna,» nentis ta.



Seljahäda, mis nõudis operatsioonil selgroolülide kallale minemist, sai Salumäe trekisõidu ebaloomuliku sõiduasendiga ning peale selle veel jõusaalitreeningutega.



«Tantsusaates osalemine ei olnud mulle koormaks, olin oma lubaduse andnud ning tahtsin seda proovida, aga viimase tango tegime küll ilma asjata,» arvas Salumäe.



Ta toonitas, et kuna tegemist oli pikaajalise murega, siis on ka taastumine raskem. «Natuke ikka liigun ja üritan võtta asju step by step (samm-sammult – toim). Liigun kuni valuni,» muigas Salumäe. «Aga see kõik võtab aega.»



Puhata peab oskama


Lähenevad jõulud ja aastavahetus tulevad Salumäele ja tema tütrele Sirlile kodused, kuigi naine tunnistas, et see on talle paras kannatamine, sest nelja seina vahel viibimine on temasugusele liikuvale inimesele üsna kurnav.



Samas leidis ta, et praegu on võimalus, küll pealesunnitult, aeg veidi maha võtta. «Kes teab – ehk on see isegi hea,» arvas ta.



2006. aasta mais tabas Salumäed südamelihase infarkt. Pärast Tartu Ülikooli kliinikumi professori Jaan Eha tehtud ahenenud südame pärgarteri laiendamise protseduuri ning arteri paigaldamist kahjustatud piirkonda üritas naine käituda arstide soovituse järgi ning mõelda veidi rohkem iseenda ja tervise peale.



«Tund–kaks tuleb leida päevas aega endale. Puhata peab ka oskama,» nentis Salumäe pärast operatsiooni Postimehele antud intervjuus.



«Tippspordis, kus mul oli sama probleem, suutsin selle ära õppida. Treener pidi mind pidurdama ja meelde tuletama, et igal asjal tuleb leida kuldne kesktee. Nii on ka muus elus,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles